Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

УПРАВЛІННЯ ЖИТЛОВИМИ БУДИНКАМИ

15 травня 2015, 09:05
197
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

14 травня Верховна Рада прийняла Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (на основі законопроекту №1565 в редакції профільного комітету та з урахуванням двох правок, що стосуються призначення фізосіб - управителів будинків, в яких не створено ОСББ).

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Закон передбачає обов'язкову передачу прав з управління багатоквартирними будинками ОСББ протягом року з моменту набрання чинності Законом. Якщо ж ОСББ не буде створено, то органи місцевого самоврядування після закінчення цього терміну отримають право самостійно визначити фізособу - управителя будинку (на конкурсній основі) і підписати з ним договір на обслуговування від імені власників квартир і нежитлових приміщень у будинку. Цей договір укладається строком на рік, проте автоматично подовжується на необмежену кількість разів, якщо за місяць до закінчення строку його дії одна із сторін не повідомить іншу про відмову від договору.

Протягом перехідного періоду будинки, в яких не створено ОСББ, як і раніше, управлятимуться ЖЕКами.

Також змінюються правила голосування на загальних зборах членів ОСББ. За замовчуванням кількість голосів у кожного співвласника залежатиме від площі приміщень, що належать йому. При цьому, якщо більше 50% площі багатоквартирного будинку належить одній особі, то голоси на зборах розподіляються за принципом «1 співвласник - 1 голос». Усі рішення на загальних зборах прийматимуться простою більшістю (50% + 1 голос) від загальної кількості голосів співвласників.

ПРОТЕ:

Варто зазначити, що ОСББ може керувати будинком як самостійно, так і уклавши договір з управителем.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини