Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НЕЗАЛЕЖНІ ДИРЕКТОРИ

30 квітня 2015, 09:01
257
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Нацбанк у листі від 28 квітня 2015 року № 24-00011/28918 роз'яснив нові вимоги до складу банку, встановлені Законом № 1587-VII, і розповів про плани щодо впровадження незалежних директорів у зв'язку із Законом, прийнятим на основі законопроекту № 2259.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

По-перше, банки зобов'язані до 10 липня 2015 року забезпечити обрання незалежних членів ради банку у кількості не менше ніж 1/4 її складу і подати до НБУ документи для визначення їх професійної придатності та ділової репутації.

По-друге, Нацбанк має намір визначити в Законі «Про банки і банківську діяльність» поняття незалежного члена ради банку (незалежного директора). Планується, що ці зміни буде введено синхронно з набранням чинності змінами до Закону «Про акціонерні товариства» для акціонерних товариств, акції яких включено до біржового реєстру, тобто з 1 травня 2016 року.

Відповідно до змін, внесених до Закону про АТ, незалежний член наглядової ради (незалежний директор) - фізична особа, яка обрана членом наглядової ради товариства, і при цьому така особа:

1) не є і не була протягом попередніх 5 років афілійованою особою акціонерів та/або товариства або дочірнього підприємства, та/або посадовою особою цього товариства або дочірнього підприємства;


2) не одержує і не одержувала у минулому істотну додаткову винагороду від товариства або дочірнього підприємства, окрім плати, отриманої як незалежний директор;


3) не має і не мала протягом минулого року істотних ділових відносин з товариством або дочірнім підприємством;


4) не є і не була протягом попередніх 3 років працівником теперішнього або колишнього незалежного аудитора товариства або дочірнього підприємства;


5) не є і не була головою або членом виконавчого органу іншого товариства, яке є афілійованим до цього товариства;


6) не повинна бути близьким членом родини виконавчого або керуючого директора або осіб у ситуаціях, перелічених у попередніх пунктах.

ПРОТЕ:

Цікаво, що фактично НБУ пропонує обирати незалежних членів наглядрад до того, як будуть сформульовані чіткі вимоги до них. Адже ніхто не може гарантувати, що для банків буде встановлено жорсткіші вимоги, ніж для звичайних АТ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини