Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПОСЛУГИ НОТАРІУСІВ

28 квітня 2015, 09:00
208
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Удосконалити регулювання нотаріальної діяльності пропонує народний депутат Юрій Чижмарь (фракція РПЛ), який подав до парламенту законопроект № 2718 про внесення змін та доповнень до Закону про нотаріат.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Пропонується визначити нотаріат як публічно-правовий інститут, якому делегуються окремі повноваження із забезпечення прав і законних інтересів громадян та юридичних осіб шляхом надання права на посвідчення прав, а також фактів, що мають юридичне значення, та вчинення інших нотаріальних дій для надання їм юридичної достовірності.

Доповнивши Закон новою статтею «Компетенція Міністерства юстиції України у сфері державного регулювання нотаріальної діяльності», планується унеможливити неправомірне втручання в діяльність нотаріату інших органів та посадових осіб.

Законопроектом пропонується визначити нотаріальними актами постанови, засвідчувальні надписи, посвідчення, накладення та зняття заборони відчуження нерухомого майна, виконавчі написи, інші юридично значущі акти нотаріуса, які є процесуальною формою відображення правозастосовної діяльності нотаріуса, та надання цим актам юридичної сили.

з метою вдосконалення системи підвищення кваліфікації нотаріусів пропонується встановити, що проходження нотаріусами підвищення кваліфікації повинно здійснюватися за професійними програмами не рідше ніж один раз на 3 роки.


Пропонується також відновити підхід до формування ВККН: встановити, що до складу ВККН входять по 3 представники від Мін'юсту та Нотпалати, і 5 нотаріусів, які обираються З'їздом нотаріусів України.

Враховуючи події на сході України та в Криму, виникла насущна необхідність на законодавчому рівні врегулювати питання передачі документів нотаріального діловодства й архіву приватних нотаріусів, печаток і бланків у разі настання надзвичайних і екстремальних ситуацій. Пропонується доповнити Закон відповідними нормами, надавши Міністерству юстиції право затвердити спеціальний порядок передачі вищезазначених документів на тимчасове зберігання до держнотархіву.


Проектом пропонується створити Єдину нотаріальну інформаційну систему як програмно-апаратний комплекс. На думку автора проекту, це зробить неможливим вчинення неправомірних нотаріальних дій, фальсифікацію та підробку нотаріальних документів, забезпечить якісне надання нотаріальних послуг, ефективний механізм держконтролю.


Зокрема, створення такої інформаційної системи є передумовою для створення електронного нотаріального архіву, що дасть можливість відстежити час і правомірність вчинення нотаріальної дії конкретним нотаріусом.

ПРОТЕ:

Оскільки новим документом передбачається здійснити фундаментальну реформу, не варто чекати, що він буде прийнятий до того, як Мін'юст сформулює свої пропозиції.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини