Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОБІЛЬНИЙ ЗВ'ЯЗОК

22 квітня 2015, 09:06
164
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

На сайті Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації опубліковано проект постанови Кабміну про внесення змін до Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Проект спрямований на ідентифікацію абонентів мобільного зв'язку. Як зазначено у пояснювальній записці, це полегшить діяльність правоохоронних органів при проведенні слідчих дій та притягненні до відповідальності винних осіб, допоможе подолати мобільне шахрайство, зокрема при використанні послуг перенесення абонентського номера або проведення банківських операцій.

Пропонується встановити обов'язок операторів телекомунікацій забезпечувати підключення кінцевого обладнання споживача до телекомунікаційної мережі за умови укладення договору про надання телекомунікаційних послуг або реєстрації даних відповідно до основних вимог і порядку, встановлених НКРЗІ. Також передбачається зобов'язати абонентів укладати договір про надання телекомунікаційних послуг або зареєструвати дані відповідно до основних вимог та в порядку, встановлених НКРЗІ.

Тобто абонент зможе використовувати мобільний зв'язок лише після укладення договору або реєстрації даних.

Проект розроблений за дорученням Віце-прем'єр-міністра - Міністра культури В. Кириленка від 23 грудня 2014 року у зв'язку з отриманими СБУ даними про використання знеособлених засобів мобільного зв'язку розвідувально-підривними групами терористів та російськими військовими окупантами для створення мережі зі збирання та передачі даних щодо дислокації та переміщення сил АТО, коригування вогню по них і приведення вибухових пристроїв в дію шляхом виклику на мобільний.

Планується, що постанова набере чинності через 6 місяців з дня її прийняття. За цей період мають бути розроблені вимоги та порядок реєстрації даних про абонентів для приведення операторами, провайдерами та споживачами телекомунікаційних послуг своїх правовідносин у відповідність зі змінами.

ПРОТЕ:

Зазначимо, що попередня спроба тотальної ідентифікації абонентів була зроблена 16 січня 2014 року. Згідно із Законом, названим «диктаторським», телекомунікаційні послуги повинні були надаватися з використанням ідентифікаційної телекомунікаційної карти (засобу, що використовується для ідентифікації кінцевого обладнання абонента в мережі) на підставі договору між оператором телекомунікацій і споживачем. Також передбачалося, що за договором продаватимуться і SIM-картки. Закон разом з іншими «диктаторськими» був скасований Верховною Радою 28 січня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини