Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

14 квітня 2015, 09:05
596
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

10 квітня набрав чинності наказ МВС № 1417, яким затверджено Правила пожежної безпеки в Україні. Ці Правила встановлюють загальні вимоги пожежної безпеки до будівель, споруд різного призначення та прилеглих до них територій, іншої нерухомості, устаткування, що експлуатуються, будівельних майданчиків, а також під час проведення робіт з будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту, технічного переоснащення будівель та споруд (далі - об'єкт).

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Правила є обов'язковими для виконання суб'єктами господарювання, органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування (далі - підприємства), громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

Центральні органи виконавчої влади з урахуванням специфічних умов і особливостей щодо забезпечення пожежної безпеки об'єктів, віднесених до їх сфери управління, за потреби видають галузеві правила пожежної безпеки, які не повинні суперечити цим Правилам і знижувати їх вимоги. Проекти галузевих правил пожежної безпеки погоджуються ДСНС.

Документом передбачено, що у разі передачі в оренду цілісного майнового комплексу чи окремих його частин, приміщень, інших об'єктів за домовленістю сторін визначаються права й обов'язки орендаря і орендодавця щодо забезпечення пожежної безпеки та відповідальності за порушення її вимог на об'єкті оренди.

Також зазначається, що застосування аварійно-рятувальної, протипожежної та спеціальної техніки й обладнання для попередження пожеж та їх гасіння, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій можливе тільки за наявності сертифіката відповідності.

Крім того, зазначається, що діяльність із забезпечення пожежної безпеки є складовою частиною виробничої та іншої діяльності посадових осіб та працівників підприємств. Керівник підприємства повинен визначити обов'язки посадових осіб щодо забезпечення пожежної безпеки, призначити відповідальних за пожежну безпеку. Обов'язки щодо забезпечення пожежної безпеки, утримання та експлуатації засобів протипожежного захисту передбачаються в посадових інструкціях, обов'язках, положеннях про підрозділ.

ПРОТЕ:

Вимоги Правил не поширюються на підземні споруди промислового призначення; метрополітени (окрім об'єктів комерційного, торговельного та соціально-побутового призначення); тунелі; об'єкти виробництва, зберігання й утилізації вибухових та радіоактивних речовин і засобів підривання; морські та річкові споруди, що знаходяться на плаву; нафто-, газо-, продуктопроводи; лісові масиви.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини