Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НАСІННИЦТВО ПО-ЕВРОПЕЙСЬКИ

9 квітня 2015, 09:05
208
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

За основу прийнято законопроект № 1460-1, направлений на приведення законодавства у сфері насінництва та розсадництва у відповідність з європейськими та міжнародними вимогами.


ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Проектом пропонується удосконалити: визначення окремих термінів з питань насінництва; повноваження органів виконавчої влади в цій сфері; підстави придбання права на виробництво та використання насіння і садивного матеріалу; вимоги щодо введення в обіг насіння і садивного матеріалу та порядку проведення їх сертифікації.

Планується забезпечити доступ вітчизняного насіння на світові ринки, надати можливість отримання статусу еквівалентності сертифікації насіння з Європейського союзу, а також удосконалити процедуру реєстрації сортів рослин.

Запропонований механізм уникнення подвійної сертифікації (для насіння та садивного матеріалу, на які видано сертифікат OECD або ISTA) повинен, згідно з документом, забезпечити доступ вітчизняних виробників насіння та садивного матеріалу до якісних світових ресурсів насінництва при ввезенні їх на територію України та зменшити адміністративне навантаження під час їх оформлення.

Також законопроектом пропонується спростити ведення госпдіяльності у сфері насінництва та розсадництва шляхом зменшення вимог до документів, які подаються для реєстрації сорту; скоротити строки проведення експертизи заявки та видачі документів про права на сорт; уточнити порядок проведення експертизи назви сорту і порядок оскарження рішень відповідних органів виконавчої влади.

Окрім цього, документом пропонується уточнити окремі законодавчі норми з використання «невизнаного» насіння і садивного матеріалу, порядок здійснення контролю в цій сфері та притягнення осіб, винних у порушенні відповідного законодавства, до юридичної відповідальності тощо.

ПРОТЕ:

Деякі експерти висловлюють побоювання, що подібні новації можуть істотно зашкодити дрібному агробізнесу, який буде вимушений збільшувати витрати на придбання насіння.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини