Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

СПРОЩЕНА РЕЄСТРАЦІЯ

6 квітня 2015, 09:00
149
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Мін'юст роз'яснив, як застосовувати норми Закону № 247-VIII, що розширив повноваження нотаріусів і спростив реєстрацію похідних прав на земельні ділянки сільгосппризначення, який набрав чинності 25 березня.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Нотаріусам надано можливість проводити державну реєстрацію:
- прав оренди та інших прав, похідних від права власності, на сільгоспділянки незалежно від нотаріального посвідчення договору, на підставі якого виникає таке право;
- права власності на сільгоспділянки, що виникло і оформлено в установленому порядку до 1 січня 2013 року, одночасно з державною реєстрацією похідного права на цю ділянку.

Для реєстрації похідного права на сільгоспділянку подається одна заява про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (щодо іншого речового права). При цьому держреєстратором або нотаріусом за допомогою програмного забезпечення Державного реєстру прав на нерухоме майно формуються 2 заяви: про реєстрацію права власності та про реєстрацію іншого речового права.

Заявник оплачує тільки проведення державної реєстрації іншого речового права.

При проведенні реєстрації права власності без подання заявником документа, на підставі якого виникло право власності, але за наявності інформації про зареєстровану ділянку в Держземкадастрі (яке можливе до моменту автоматизованого перенесення до Держреєстру прав відомостей з Державного реєстру земель) реєстратор або нотаріус самостійно отримує інформацію, необхідну для проведення реєстрації права власності на відповідну земельну ділянку і використовує її для реєстрації права власності.

ПРОТЕ:

Зазначимо, що Мін'юст не роз'яснив, яким чином нотаріус повинен встановити дійсність договору, на підставі якого виникли похідні права.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини