Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДОБРОВІЛЬНА МЕДІАЦІЯ

31 березня 2015, 09:02
165
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У парламенті групою депутатів від коаліції зареєстровано новий законопроект № 2480 про медіацію з метою запровадження на законодавчому рівні інституту медіації в Україні.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законопроектом запропоновано запровадити модель добровільної присудової медіації, при якій суд має право рекомендувати медіацію сторонам, а сторони можуть відмовитися від цього.

При цьому медіація дозволена тільки в тих випадках, коли законодавство допускає врегулювання спору шляхом укладення мирової угоди, що затверджується судом.

Проектом пропонується встановити чіткі вимоги щодо отримання статусу медіатора фізособами: вік, освіта та кількість годин професійного навчання. Наявність юридичної освіти для медіатора не є обов'язковою, оскільки законопроект забороняє медіаторам надавати будь-які юридичні консультації сторонам.

Закріплюються досить жорсткі вимоги щодо організацій, які забезпечують проведення медіації, та об'єднань медіаторів (зокрема, механізм оскарження дій/бездіяльності медіаторів); встановлюється відповідальність медіаторів; необхідність створення та дотримання добровільних кодексів етики медіаторів тощо.

ПРОТЕ:

Запропонована авторами проекту модель може не мати істотного впливу на звичні методи вирішення спорів. Адже і зараз законодавство не забороняє сторонам самостійно врегулювати спір та укласти мирову угоду, яка підлягає затвердженню судом.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини