Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОПЛАТА ПРАЦІ

18 березня 2015, 09:02
205
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У листі № 2724/0/14-15/10 Мінсоцполітики роз'яснило питання індексації мінімальної заробітної плати.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Згідно зі ст. 3 Закону «Про оплату праці» мінімальна зарплата - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці. Розмір мінімальної зарплати встановлюється Верховною Радою за поданням Кабміну.

Правові засади проведення індексації, а також об'єкти індексації визначені Законом «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядком проведення індексації грошових доходів населення.

Згідно з п. 5 Порядку у разі підвищення розмірів мінімальної зарплати, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів, місяць підвищення вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Для нарахування подальшої індексації індекс розраховується наростаючим підсумком з наступного за базовим місяця.

Враховуючи це, якщо розмір мінімальної заробітної плати переглядався у грудні 2013 року, то в січні 2015 року індекс для проведення індексації зарплати працівників, які одержують її на рівні мінімальної, становить 21,2%, сума індексації становить 258,22 грн. (1218 х 21,2 : 100).

Якщо працівник отримує заробітну плату на рівні мінімальної, то її розмір індексується в повному розмірі.

Отже, мінімальна заробітна плата підлягає індексації і в окремому визначенні її як об'єкта індексації не має потреби.

ПРОТЕ:

У такому разі йдеться лише про індексацію мінімальної зарплати при оплаті праці (а також при виплаті інших доходів населенню). У всіх інших випадках мінімальна зарплата не індексується.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини