Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РІШЕННЯ ЄСПЛ

12 березня 2015, 09:02
269
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Невзяття до уваги висновків Європейського суду з прав людини є порушенням Конвенції про захист прав і основоположних свобод у частині права на справедливий суд. Такого висновку дійшов ЄСПЛ у справі «Бочан проти України (N 2)».

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

У рамках цієї справи оскаржувалися дії ВСУ, який відмовився переглядати рішення судів нижчих інстанцій на підставі раніше винесеного рішення ЄСПЛ у справі «Бочан проти України». Свої дії Верховний Суд мотивував тим, що ЄСПЛ встановив законність і обґрунтованість рішень національних судів, виявивши порушення лише розумних термінів розгляду.

Проте в самому рішенні ЄСПЛ йшлося про те, що позивач має право відповідно до українського законодавства на повторний розгляд справи національним судом у світлі встановленого ЄСПЛ порушення.

Таким чином, на думку ЄСПЛ, у подібній ситуації ВСУ повинен був скасувати рішення нижчих судів з відправленням справи на новий розгляд.

ПРОТЕ:

Варто звернути увагу, що цей прецедент описано в листі ВАСУ. Тобто висока вірогідність, що у справах адміністративної юрисдикції (у тому числі податкових) цю позицію ЄСПЛ буде враховано.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини