Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НОВІ РЕФОРМИ

10 березня 2015, 09:00
169
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства обговорили актуальні та важливі для розвитку держави проекти актів законодавства, заплановані до розгляду протягом 2015 року.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Один із головних акцентів відомство сьогодні робить на двох законопроектах: «Про особливості права власності у багатоквартирному будинку», який вже пройшов перше читання у Верховній Раді, та «Про житлово-комунальні послуги» - це нова редакція закону. Чиновники вважають, що прийняття цих документів дозволить запровадити ринкові відносини у житловому господарстві, що не лише позитивно вплине на розвиток галузі, але й забезпечить споживачів якісними послугами.

Окрему увагу було приділено питанню оновлення законодавства у сфері поводження з побутовими відходами. Змінити ситуацію, що склалася в цій сфері, можливо, зокрема, прийняттям проектів законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з побутовими відходами» і «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії», що вже зареєстровані у Верховній Раді.

Також обговорювалися проекти законів, спрямовані на розвиток підприємницької діяльності та прискорення євроінтеграційних процесів у будівельній галузі, та питання технічного регулювання у будівництві.

Зокрема, Міністерством розроблено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства». Цей законопроект уже прийнято Верховною Радою в першому читанні і передбачає надання органам місцевого самоврядування права самостійно виконувати підготовчі та будівельні роботи, здійснювати державний архітектурно-будівельний контроль і прийняття в експлуатацію закінчених об'єктів тощо.

Також з питань технічного регулювання будівництва Міністерством розроблено проект Закону «Про гармонізацію з нормами законодавства Європейського Союзу основних вимог до будівель і споруд, а також спрощення умов для розміщення на ринку будівельних виробів». У відомстві вважають, що впровадження положень цього закону сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняних виробників будівельних виробів, встановленню чіткого розподілу функцій учасників цього ринку, запровадженню процедури декларування будівельних виробів замість їх обов'язкової сертифікації.

У цілому Міністерство повідомило, що в нормотворчих планах на 2015 рік 44 проекти законів, 69 проектів постанов Кабміну і 95 наказів Мінрегіону.

ПРОТЕ:

Варто зазначити, що деякі експерти досить різко висловлюються про якість підготовлених проектів і, зокрема, критикують неготовність окремих чиновників при розробці законодавчих новацій прислухатися до думки бізнесу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини