Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

СУДОВА РЕФОРМА

13 лютого 2015, 09:05
163
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Депутати прийняли в цілому президентський законопроект № 1656 з урахуванням поправок, внесених до другого читання. Таким чином, здійснено чергову судову реформу.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Відразу скажемо, обіцяної ліквідації господарських судів не сталося. Підприємства і підприємці судитимуться в звичному режимі.

Зате суттєво змінилися повноваження Верховного Суду.

По-перше, в цьому суді можна буде оскаржити судові рішення за суто процесуальними підставами, що дає більше можливостей для маневру. При цьому ВСУ сам визначатиме, за які справи братися, а за які ні (зараз питання допуску справ до ВСУ вирішуються вищими спеціалізованими судами, рішення яких оскаржуються).

По-друге, позиції, висловлені ВСУ, як і раніше, обов'язкові для держорганів при подальшому застосуванні тих же норм закону, але більше не обов'язкові для судів. Це означає, що суди зможуть приймати рішення, що йдуть врозріз з практикою ВСУ. Розплатою за таку опцію стала можливість оскаржити у ВСУ ці рішення, у тому числі й у ситуації, коли ВСУ сформулював свою позицію вже після винесення ухвали іншим судом.

Основні ж зміни сталися в порядку призначення суддів, питаннях їх притягнення до відповідальності, призначення на посади, визначення кваліфікації, матеріального забезпечення, пенсій, а також суддівського самоврядування. Крім того, чергові зміни внесено до законодавства про Вищу раду юстиції.

Новий закон набуде чинності лише через 30 днів після його офіційного опублікування.

ПРОТЕ:

Наразі не зовсім зрозуміло, чи буде внесено зміни до повноважень ВСУ. Виходячи зі сказаного, на засіданні депутати у черговий раз проголосували за текст з якимись техніко-юридичними правками.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини