Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТВАРИННИЦТВО

12 лютого 2015, 09:01
199
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

З 1 березня селяни, які мають вдома худобу, будуть вимушені платити штрафи, якщо тварини не будуть належним чином зареєстровані згідно із Законом «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин».

Виправити ситуацію запропоновано законопроектом № 1484, який вже розглянув Комітет ВР з питань аграрної політики і рекомендував прийняти.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

За словами народного депутата, голови комітету з питань аграрної політики Тараса Кутового, сьогодні норми закону прописані таким чином, що у людей немає альтернативи - реєстрація тварин повинна відбуватися виключно за кошти державного бюджету, що не надто реально, враховуючи дефіцит головного кошторису країни.

Він зазначив, що зайвими є побоювання, ніби фінансове навантаження на селян буде непосильним. «Вартість реєстрації не захмарна: наприклад, корову зареєструють за 34 гривні. Зате людина матиме можливість торгувати продуктами тваринництва й уникне відповідальності», - сказав Кутовий.

Водночас, підкреслив він, нині механізму для того, щоб людина заплатила ці кошти зі своєї кишені, не існує. Таким чином, усі власники домашніх тварин автоматично стають порушниками. Виправити цю ситуацію технічно депутати і пропонують у законопроекті № 1484. «Документ дозволить людям платити за ідентифікацію тварин з власної кишені. Потім, маючи документ, де зафіксовано витрачену суму, селяни в перспективі можуть претендувати на відшкодування коштів за їх наявності у бюджеті», - підкреслює голова профільного комітету Тарас Кутовий.

ПРОТЕ:

Спочатку реєстрація тварин за рахунок бюджету передбачалася як захід зниження витрат сільгоспвиробників. У рамках цієї логіки варто б, напевно, продовжити перехідний період.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини