Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДОСТУП ДО ВОДОЙМ

5 лютого 2015, 09:02
746
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховна Рада 4 лютого прийняла за основу законопроект № 1107 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Згідно з проектом ст. 47 Водного кодексу доповнюється положенням, що забороняє обмеження загального водокористування у зв'язку з наданням прибережних захисних смуг (пляжних зон) у користування юридичним або фізичним особам.


До ст. 88 Водного кодексу і ст. 60 Земельного кодексу вносяться норми щодо гарантування громадянам безперешкодного та безоплатного доступу до узбережжя морів, морських заток, лиманів і островів у внутрішніх морських водах у межах пляжних зон, а також до узбережжя річок, водойм й островів для загального водокористування. Перешкоджання такому доступу є підставою для припинення права користування землями прибережних захисних смуг, якщо таке право надано юридичним або фізичним особам, йдеться в проекті.

Крім того, ст. 61 і ст. 62 Земельного кодексу доповнюються положеннями про те, що в прибережних захисних смугах не допускається облаштування огорож чи інших конструкцій, що перешкоджають доступу громадян до узбережжя водних об'єктів. Передбачено механізм демонтажу таких огорож або інших конструкцій за рахунок їх власників (осіб, які їх встановили).

Змінами до ст. 110 Водного кодексу і ст. 60 КпАП передбачено встановлення адмінвідповідальності за неправомірне обмеження безперешкодного та безоплатного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування.

До ст. 33 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та ст. 21 Закону «Про місцеві державні адміністрації» вносяться зміни, що передбачають надання виконавчим органам сільських, селищних, міських рад і місцевим держадміністраціям повноважень щодо забезпечення безперешкодного та безоплатного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування.

У прикінцевих положеннях міститься норма про те, що огорожі або інші конструкції, які перешкоджають доступу громадян до узбережжя водних об'єктів, підлягають демонтажу протягом 2 місяців з дня набрання чинності законом.

ПРОТЕ:

Варто зазначити, що за межами пляжних зон доступ до узбережжя морів, морських заток, лиманів і островів у внутрішніх морських водах згідно з проектом може бути обмежений.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини