Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАЛЮТНІ ОБМЕЖЕННЯ

3 лютого 2015, 09:04
160
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Національний банк у листі від 29 січня 2015 року № 29-213/5388 розповів про комплекс антикризових заходів на грошово-кредитному і валютному ринках України, передбачених постановою № 758.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Роз'яснено, що підпунктом 1 пункту 6 постанови запроваджено обмеження щодо дострокового погашення резидентами-позичальниками кредитів, позик в іноземній валюті за відповідними договорами з нерезидентами (з урахуванням виключень, встановлених абзацами 4, 5 підпункту 1 пункту 6).

Відповідно до пункту 5 постанови обмеження щодо тривалості операційного дня стосується проведення банком операцій клієнтів з продажу іноземної валюти, які включаються в розгорнуту заявку на загальний обсяг обов'язкового продажу іноземної валюти, запланований наступного дня.

Щодо дотримання граничних обмежень на перекази іноземної валюти за дорученням фізосіб за межі України Нацбанк роз'яснив, що згідно з підпунктом 4 пункту 6 постанови за дорученням фізосіб перекази іноземної валюти за межі України за поточними неторговельними операціями, що не перевищують в еквіваленті 15 тис. грн. в один операційний день, можуть здійснюватися з поточного рахунка фізичної особи або без його відкриття. Разом з цим переказ іноземної валюти з поточних рахунків клієнтів у сумі, яка в еквіваленті перевищує 15 тис. грн., здійснюються виключно на підставі підтверджувальних документів, і загальна сума таких операцій не може в еквіваленті перевищувати 150 тис. грн. на місяць (з урахуванням винятків, встановлених абзацами 5 - 11 підпункту 4 пункту 6).

Обмеження видачі готівкових коштів у гривні встановлено підпунктом 5 пункту 6 постанови: банки зобов'язані обмежити видачу готівкових коштів у національній валюті через каси і банкомати в межах до 150 тис. грн. на добу на одного клієнта (з урахуванням винятків, встановлених цим же підпунктом).

Щодо курсу іноземної валюти в день здійснення операції з її купівлі за дорученням клієнтів роз'яснено, що згідно зі ст. 533 Цивільного кодексу, якщо в зобов'язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті в гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлено договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом. Офіційний курс гривні до іноземних валют і банківських металів діє з моменту його встановлення (пункт 9 Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют і курсу банківських металів).

Для зваженої політики при здійсненні операцій з торгівлі іноземною валютою банки повинні здійснювати, зокрема, заходи з аналізу операцій клієнтів з купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України щодо їх відповідності суті діяльності клієнта і його фінансовому стану, економічної доцільності та наявності очевидної законної мети, незалежно від суми угоди.

Щодо процедури купівлі позичальниками іноземної валюти для своєчасного виконання зобов'язань за кредитними договорами Нацбанк роз'яснив таке. Відповідно до пункту 2 глави 1 розділу IV Положення про порядок і умови торгівлі іноземною валютою заява про купівлю іноземної валюти приймається банком до виконання протягом 30 днів з дня оформлення. При цьому допускається використання купленої іноземної валюти за цільовим призначенням протягом 10 робочих днів після дня її зарахування на поточний рахунок клієнта.

Також роз'яснено порядок переказів за межі України за поточними неторговельними операціями з використанням електронного платіжного засобу. Підпунктом 4 пункту 6 постанови встановлено обмеження на перекази іноземної валюти за поточними валютними неторговельними операціями, що здійснюються за дорученням фізичних осіб, за межі України, зокрема з їх поточних рахунків в іноземній валюті. Порядок здійснення переказів іноземної валюти за поточними валютними неторговельними операціями, які здійснюються за дорученням фізосіб, за межі України, зокрема з їх поточних рахунків в іноземній валюті, у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, встановлено Правилами здійснення за межі України та в Україні переказів фізичних осіб за поточними валютними неторговельними операціями та їх виплати в Україні та з урахуванням обмежень, встановлених постановою.

ПРОТЕ:

Ці обмеження діють до 3 березня 2015 року. Хоча, можливо, враховуючи складну ситуацію в країні, НБУ у черговий раз продовжить обмеження.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини