Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПРИВАТНІ ВИКОНАВЦІ

29 січня 2015, 09:05
162
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У Незалежній асоціації банків України підтримують ідею впровадження змішаної системи виконання судових рішень, озвучену раніше Мін'юстом.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

У НАБУ вважають, що робота системи присяжних виконавців в Україні повинна враховувати позитивний досвід інших країн у реформуванні системи виконання судових рішень, зокрема, щодо впровадження моделі присяжних (приватних) виконавців на принципах змішаної системи примусового виконання, яка існує в розвинених країнах Європи, таких як Данія та Великобританія.

Асоціація неодноразово вказувала на неефективну роботу Державної виконавчої служби, яка є монополістом у цій сфері. Офіційна статистика свідчить, що виконується близько 30% рішень, а за оцінками незалежних експертів - лише 3 - 4%.

Банкіри зазначають: високі витрати стягувачів і боржників при примусовому виконанні рішень, затримки перерахування Держказначейством коштів, отриманих від реалізації заарештованого майна, використання соцгарантій держави для ухилення від повернення кредитів та інші негативні чинники привели до того, що банківські установи згорнули програми кредитування і працюють тільки з окремими клієнтами, репутація яких перевірена роками.

Впровадження змішаної системи надасть стягувачам можливість вибору: звертатися до приватних або державних виконавців. Банкіри запевняють, що це дасть можливість поліпшити якість надання населенню цих послуг, підвищити мотивацію виконання рішень через договірні відносини і впровадити реальну конкуренцію в цій сфері, вивести процедуру примусового виконання судових рішень на якісно новий рівень, суттєво зменшити бюджетні витрати.

ПРОТЕ:

У запропонованій схемі найважливіший момент - регулювання діяльності приватних виконавців. У ньому потрібно дотримати баланс між ефективністю їх діяльності та недопущенням завідомо незаконних дій. Інакше їх діяльність може перетворитися на прекрасний інструмент рейдерських захоплень і тиску на боржників.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини