Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОВАРИ З РИЗИКОМ

19 січня 2015, 09:00
180
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Головний державний інспектор ветеринарної медицини України наказом від 6 січня 2015 року № 2 затвердив рекомендований Національною комісією України з Кодексу Аліментаріус Перелік товарів, які становлять високий та низький ризик для здоров'я людей і тварин.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Товари з високим ризиком діляться на І (свіже і заморожене м'ясо та риба, яйця тощо) і ІІ (м'ясо птиці, молоко та молочні продукти, мед і продукти бджільництва тощо) категорії. Товари з низьким ризиком відносяться до ІІІ категорії (молоко та молочні продукти (не для споживання людиною), жаб'ячі лапки і равлики, кістки та продукти з кісток тощо).

Для цих категорій товарів затверджено спеціально певний відсоток вантажів. Товари, які становлять ризик для здоров'я людей і тварин, підлягають обов'язковому державному розширеному ветеринарно-санітарному контролю згідно з програмою вибіркового ветеринарно-санітарного контролю.

Програму стандартного та вибіркового розширеного ветеринарно-санітарного контролю товарів, підконтрольних Державній ветеринарній і фітосанітарній службі, які зазвичай становлять високий та низький ризик для здоров'я людей, також затверджено наказом. Програма розрахована на 2015 рік. Стандартному ветеринарно-санітарному контролю підлягають усі товари, що підконтрольні ветеринарній службі, імпортуються в Україну. За результатами стандартного ветеринарного контролю при встановленні невідповідностей або підозрі щодо безпеки підконтрольного вантажу, за рішенням держінспектора у рамках чинного законодавства може бути прийнято рішення про проведення розширеного ветеринарно-санітарного контролю.

Для вантажів, що імпортуються, розширений ветеринарно-санітарний контроль здійснюється на митницях за місцем призначення вантажу і є обов'язковим, якщо:

1) вантаж визначено для такого контролю згідно з програмою вибіркового ветеринарно-санітарного контролю;

2) товар принаймні в одному з останніх п'яти вантажів певного товару з певних потужностей (об'єктів) походження був визнаний небезпечним, непридатним до споживання, неправильно маркованим або іншим чином не відповідає технічним регламентам і санітарним заходам;

3) візуальне інспектування під час стандартного ветеринарного прикордонного контролю виявило очевидне порушення відповідних санітарних вимог;

4) товар ввозиться на митну територію України виробником або постачальником уперше.

Документи затверджено, враховуючи вимоги рішення Комісії від 20 травня 1994 року № 94/360 ЄС про зменшену частоту фактичних перевірок партій певних продуктів із третіх країн відповідно до Директиви 90/675 / ЄЕС та з метою виконання вимог законів «Про безпеку і якість харчових продуктів», «Про ветеринарну медицину».

ПРОТЕ:

Щороку планується затвердження нових програм стандартного і вибіркового розширеного ветеринарно-санітарного контролю товарів. Тобто правила пропуску товарів через кордон можуть досить часто змінюватися.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини