Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МІНІМАЛЬНА ЗАРПЛАТА НЕ ДЛЯ ВСІХ

19 листопада 2014, 09:03
472
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У нещодавньому роз'ясненні Держпраці зазначено, що оплата праці на рівні мінімальної заробітної плати допустима тільки для простої некваліфікованої праці. Інакше матиме місце порушення трудових прав працівників.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Такий висновок зроблено на тій підставі, що мінімальна заробітна плата - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за простій, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником норму праці (ст. 95 КЗоТ). Перелік професій, що відносяться до некваліфікованої праці, міститься в розділі 9 Класифікатора професій «Найпростіші професії». Таким чином, якщо працівникам, чиї професії передбачені розділами 1 - 8 Класифікатора, буде встановлено оплату праці у розмірі мінімальної заробітної плати, це буде порушенням законодавства про працю. Адже основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці, де тарифна сітка виступає базисом для формування та диференціації розмірів заробітної плати. Формування тарифної сітки відбувається на підставі тарифної ставки працівника першого розряду, яка встановлюється в розмірі, що перевищує розмір мінімальної заробітної плати, і міжкваліфікаційних співвідношень розмірів тарифних ставок.

ПРОТЕ:

Важливо пам'ятати, що неприпустимим є включення до трудових договорів умов, які порівняно із законодавством погіршують становище працівника (ст. 16 КЗоТ). Цей принцип також був згаданий в роз'ясненні. Тому підприємствам слід забезпечити визначення та нарахування заробітної плати працівникам у чіткій відповідності із законодавством.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини