Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КАРТИ РОЗКРИТО

15 жовтня 2014, 09:06
159
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

14 жовтня Верховна Рада прийняла в другому читанні Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів» (на основі проекту № 5114).

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Зміни спрямовані на встановлення механізму виявлення фізичної особи - кінцевого вигодоодержувача, а також вільного доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Кінцевим вигодоодержувачем юрособи визначається фізична особа, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юрособи безпосередньо або через інших осіб. При цьому фізичною особою - кінцевим вигодоодержувачем не може бути особа, яка має формальне право на 25 або більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі, але є агентом, номінальним утримувачем (номінальним власником) або є тільки посередником щодо такого права.

Господарський кодекс доповнено нормою, що зобов'язує всі підприємства (окрім державних і комунальних) встановлювати свого кінцевого бенефіціара, регулярно оновлювати та зберігати інформацію про нього і надавати її державному реєстратору, у випадках та обсягах, передбачених законом.

Неподання керівником юрособи або уповноваженою особою інформації про кінцевого бенефіціара чи подання завідомо неправдивої інформації буде каратися штрафом від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 160 до 240 годин.

Крім того, встановлено, що інформація про зареєстровані права та їх обтяження з Реєстру прав є відкритою та загальнодоступною. Усі охочі можуть отримати інформацію виключно щодо об'єкта нерухомого майна в електронній формі через офіційний сайт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері держреєстрації прав. Для отримання інформації про нерухомість у паперовій формі необхідно подати заяву до органу держреєстрації прав або нотаріусу.

Уповноважені держоргани та їх посадові особи, а також нотаріуси отримують безпосередній доступ до Реєстру за допомогою цифрового підпису. Вони можуть здійснювати пошук інформації як за об'єктом нерухомості, так і за суб'єктом права. Інформація про зареєстровані права та їх обтяження, що отримана в електронній або паперовій формі, є офіційною і використовується відповідно до законодавства.

За заявою власника або іншого правоволодільця орган держреєстрації прав надає інформацію у формі виписки про осіб, які отримали відомості про зареєстровані права та їх обтяження на нерухоме майно, яке йому належить.

ПРОТЕ:

Варто зазначити, що інформація про бенефіціарів не визначена як загальнодоступна. Вона лише повинна актуалізуватися та зберігатися у керівника юрособи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини