Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НОВІ ЗАХОДИ ВІД НБУ

23 вересня 2014, 09:05
146
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Нацбанк своєю постановою № 591 з 23 вересня, посилаючись на позитивні наслідки раніше вжитих антикризових заходів та поточний стан валютного ринку, вніс зміни до правил здійснення валютних операцій.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Зокрема, йдеться про скасування вимоги про продаж 100% валютної виручки. Тепер підприємства будуть зобов'язані продавати 75% від загальної суми надходжень.

Скасовано і вимогу про конвертацію в гривню отримуваних фізичними особами з-за кордону грошових переказів без відкриття банківських рахунків.

Замість цього Нацбанк запровадив прямі заборони на низку операцій, що передбачають виведення валюти за кордон. Так, з 23 вересня на поки не визначений термін неможливі:

1) розрахунки в іноземній валюті за імпортними операціями без ввезення товарів на територію України, а також за операціями, у рамках яких товар було ввезено в Україну і дата оформлення митної декларації перевищує 180 днів;

2) повернення валюти, отриманої інвесторами в результаті продажу корпоративних прав, не оформлених акціями, або в результаті продажу будь-яких цінних паперів українських емітентів (окрім державних облігацій) не на фондовій біржі;

3) повернення коштів, отриманих інвесторами у вигляді дивідендів за цінними паперами, що не обертаються на фондових біржах;

4) проведення будь-яких операцій з виведення валюти за кордон на підставі індивідуальних ліцензій НБУ, окрім операцій на підставі ліцензій на розміщення валютних цінностей на рахунках за межами України, виданих юридичним особам.

Крім того, суттєво посилено обмеження на продаж готівкової валюти фізичним особам. Тепер вони зможуть придбати її в сумі, що не перевищує еквівалент 3 тис. гривень на день (раніше - 15 тис. гривень на день), крім випадків придбання валюти для здійснення платежів за кредитами, взятими в ній, включаючи випадки дострокового погашення кредиту.

ПРОТЕ:

Ще при запровадженні обов'язкового продажу 100% валютної виручки експерти попереджали, що цей захід не приведе до істотного зростання пропозиції на міжбанку, оскільки більшість експортерів намагатимуться перебудувати свої бізнес-схеми для мінімізації суми валюти, що підлягає обов'язковому продажу, знизивши таким чином втрати від курсових коливань.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини