Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПРО КОНТРОЛЬ ЗА КОНЦЕНТРАЦІЯМИ

24 вересня 2014, 09:00
560
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Антимонопольний комітет проінформував суб'єктів господарювання про вимоги законодавства щодо захисту економічної конкуренції в частині контролю за концентраціями та узгодженими діями.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Контроль за концентраціями та узгодженими діями суб'єктів господарювання покладається на Антимонопольний комітет.

Згідно із Законом «Про захист економічної конкуренції» концентрацією визнається злиття суб'єктів господарювання або приєднання одного суб'єкта господарювання до іншого; набуття безпосередньо або посередньо контролю над суб'єктами господарювання або частинами суб'єктів господарювання; створення суб'єкта господарювання двома або більше суб'єктами господарювання; безпосереднє або опосередковане придбання, набуття у власність або отримання в управління часток (акцій, паїв), що забезпечує досягнення чи перевищення 25% або 50% голосів у найвищому органі управління відповідного суб'єкта господарювання.

Здійснення концентрації без отримання відповідного дозволу органів Антимонопольного комітету є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції та тягне за собою накладення штрафу на порушника у розмірі до 5% доходу (виручки) суб'єкта господарювання від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік, що передує року, в якому накладається штраф.

Разом з цим з метою легалізації відносин контролю, що виникли внаслідок здійснення концентрації без отримання дозволу органів Антимонопольного комітету, суб'єкти господарювання можуть звернутися за власною ініціативою до органів Комітету із заявою, сплативши відповідний збір. Зазначені дії суб'єктів господарювання, у разі якщо порушник сприяє розгляду справи та визнає порушення, враховуються Антимонопольним комітетом при визначенні розміру штрафу.

ПРОТЕ:

АМКУ активно займається контролем за концентраціями, й деякі компанії навіть скаржилися, що його дії суттєво ускладнюють їм ведення правочинів зі злиття та поглинання.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини