Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НЮАНСИ ПОРУКИ

23 вересня 2014, 09:02
230
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховний Суд у постанові № 6-53цс14 дійшов обов'язкового для застосування правового висновку, відповідно до якого вимога до поручителя про виконання ним солідарного зобов'язання повинна бути пред'явлена в судовому порядку в межах строку дії поруки.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

ВСУ вніс ясність у питання припинення поруки, роз'яснивши, що строк дії поруки не є строком захисту порушеного права, а є строком існування прав кредитора та зобов'язань поручителя, після закінчення якого вони припиняються. Тобто після закінчення строку дії поруки ніяких дій з реалізації свого права за договором поруки, у тому числі застосування судових заходів захисту свого права, кредитор вже здійснювати не може.

Верховний Суд зазначив, що законодавчо передбачено такі випадки визначення строку дії поруки: строк, встановлений договором поруки; 6 місяців з дня настання строку виконання основного зобов'язання, якщо кредитор не пред'явить вимоги до поручителя; один рік з дня укладення договору поруки, якщо кредитор не пред'явить позов до поручителя.

З урахуванням того, що із закінченням строку поруки припиняється і право кредитора на пред'явлення вимоги до поручителя протягом 6 місяців з дня настання строку виконання основного зобов'язання як умови дії поруки, ВСУ дійшов висновку, що пред'явлення вимоги слід розуміти як пред'явлення кредитором протягом зазначеного строку саме позовної вимоги до поручителя.

Отже, завершення строку, встановленого договором поруки, так само, як закінчення шести місяців з дня настання строку виконання основного зобов'язання або одного року з дня укладення договору поруки, якщо строк основного зобов'язання не встановлено, припиняє поруку за умови, що кредитор протягом строку дії поруки не звернувся з позовом до поручителя.

ПРОТЕ:

Варто пам'ятати, що позиції ВСУ обов'язкові для застосування при всіх наступних судових розглядах, незалежно від того, коли було укладено договір і коли було пред'явлено вимогу до поручителя.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини