Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ

27 серпня 2014, 09:04
149
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 4530а, яким пропонується ліквідувати наявну можливість для роботодавців з метою відшкодування шкоди здійснювати необґрунтовані відрахування із заробітної плати працівника на підставі власного розпорядження.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Чинним законодавством передбачено право роботодавця відшкодувати шкоду, заподіяну працівником, шляхом відрахувань із заробітної плати такого працівника у розмірі, що не перевищує середньомісячного заробітку, тільки на підставі розпорядження власника, без рішення суду і навіть без згоди самого працівника (ст. 136 КЗпП).

Законопроектом пропонується встановити, що відшкодування такої шкоди на підставі розпорядження власника можливо тільки за наявності письмової згоди працівника. За відсутності згоди питання повинно вирішуватися судом. При цьому обов'язок довести в суді наявність підстав для такого відрахування і провину конкретного працівника в заподіянні шкоди буде покладено на роботодавця.

ПРОТЕ:

Захистивши права працівників від недобросовісних дій роботодавця, законодавець водночас істотно обмежить можливості добросовісного роботодавця своєчасно відшкодувати завдану працівником шкоду. Крім того, варто враховувати, що в такому порядку, як правило, стягуються не дуже значні суми, і тому існує вірогідність, що судові витрати будуть невиправдано високими, а значить, багато роботодавців взагалі відмовляться від такої практики і шукатимуть інші способи накладення стягнень.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини