Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВИБОРЧИЙ ЗБІР

13 серпня 2014, 09:01
166
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Парламентарі пропонують до 1 січня 2015 року ввести черговий податок - виборчий, з метою створення додаткового джерела фінансування витрат, пов'язаних із проведенням позачергових виборів народних депутатів України. Запропоновані зміни передбачено законопроектом № 4458а «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження виборчого збору)».

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Новий виборчий збір, так само як і військовий податок, планується стягувати з фізосіб-резидентів і нерезидентів та податкових агентів. При цьому об'єкт оподаткування - не тільки доходи у формі заробітної плати, але й інші виплати, що нараховуються платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами. Обкладати виборчим збором пропонується:

- виграші в лотерею;

- доходи у вигляді дивідендів;

- інвестиційний прибуток від проведення платником податків операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами;

- доходи, які виплачуються компанією, що управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи відповідно до закону;

- а також відсотки, нараховані на суму поточного або вкладного (депозитного) банківського рахунка.

Ставки нового збору пропонується диференціювати відповідно до рівня доходу платника податків. Зокрема, збір із заробітної плати варіюватиметься від 5% до 20% залежно від місячного заробітку (5% при доходах 25 - 49 тис. грн. на місяць; 10% для 49 - 73 тис. грн. на місяць; 15% при 73 - 97 тис. грн. на місяць; і 20% при доходах більше 97 тис. грн. на місяць).

Податок на банківські депозити та процентні доходи пропонується розраховувати на момент виплати доходу - у розмірі 5% для доходів у 18 - 61 тис. грн. та 10% для доходів більше 61 тис. грн.

ПРОТЕ:

Як бачимо, депутати, схоже, вважають, що роботодавцям усе ще мало функцій податкових агентів, і пропонують додати ще один податок, за правильність нарахування та сплати якого будуть нести відповідальність саме вони.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини