Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГОТІВКИ В ОБІГУ СТАНЕ МЕНШЕ

13 серпня 2014, 09:02
123
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Державна фіскальна служба та Нацбанк мають намір зменшити обіг готівкової гривні та вивести з тіні «сірі» фінансові операції, які зараз існують, у тому числі зарплати в конвертах. Це повинно стати одним із результатів впровадження електронного адміністрування ПДВ.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Введення системи електронного адміністрування в майбутньому дозволить не зловживати ПДВ і збільшити бюджетні надходження. Адже, як зазначив Голова ДФС Ігор Білоус, актуальна система обліку через свою недосконалість дозволяє уникати податкових зобов'язань, безпідставно отримувати відшкодування ПДВ з бюджету через податкові ями. Окрім цього, різні «сірі» фінансові операції, що по суті є шахрайськими схемами, - це джерело неврахованої готівки, яка забезпечує ухиляння від сплати інших податків, таких, наприклад, як ПДФО та ЄСВ. Таким чином, ці нововведення стосуватимуться і багатьох підприємств, адже однією з цілей, які планується досягти за допомогою електронного адміністрування ПДВ, є виведення з тіні зарплат (у зв'язку з підвищенням вартості переведення в готівку валюти).

ПРОТЕ:

Підприємці та експерти не раз говорили про те, що боротьба із зарплатою в конвертах неможлива без реформи ЄСВ, який створює зараз левову частку податкового навантаження на фонд оплати праці. Тому, ймовірно, введення електронного адміністрування ПДВ лише стане поштовхом до впровадження нових схем отримання неврахованої готівки.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини