Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запроваджується нова система оцінювання наукової діяльності вишів

28 серпня 2018, 17:23
203
0
Реклама

Уряд постановою від 22.08.2018 №652 визначив новий порядок проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової діяльності. Відтепер оцінюватиметься наукова діяльність не вишу в цілому, а його окремих наукових напрямів.

Такими напрямами будуть:

- аграрні науки та ветеринарія (у т.ч. продовольство);

- воєнні науки та національна безпека (також безпека державного кордону, цивільна безпека);

- гуманітарні науки та мистецтво (богослов'я, культурознавство);

- суспільні науки (журналістика, міжнародні відносини, освіта/педагогіка, право, соціальна та поведінкові науки, сфера обслуговування, публічне управління та адміністрування);

- біологія та охорона здоров'я;

- математичні та природничі науки;

- технічні науки (інформаційні технології, електроніка та телекомунікації, архітектура та будівництво, інженерія, транспорт, хімічна та біоінженерія, виробництво та технології).

Атестаційна оцінка визначатиметься за 100-бальною шкалою, і не неї впливатиме низка показників: кадровий склад, фінансування наукових досліджень, витрати на придбання обладнання. Окремо підраховуватимуться публікації у фахових виданнях, рівень впливовості цих журналів, участь вишів у їх підготовці. Йдеться про наукові видання, що індексуються у базах Scopus та Web of Science.

Атестація проводитиметься не рідше одного разу на п'ять років, однак не раніше ніж через рік для реорганізованого вишу або через три роки - для новоствореного. Вона буде обов'язковою для державних та комунальних закладів (окрім коледжів), для приватних - за ініціативою закладу.

Проведення атестації організовуватиме Міносвіти. Для цього при ньому створять спеціальну атестаційну комісію та сім експертних груп за науковими напрямами. До їх складу входитимуть представники вишів, Міносвіти та інших відомств, до сфери управління яких належать університети, НАН, національних галузевих академій наук, Нацради з розвитку науки і технологій, представників громадських наукових організацій із всеукраїнським статусом.

Оцінювання проводитиметься у шість етапів, за його результатами кожен науковий напрям вишу віднесуть до груп А, Б чи В або визнають таким, що взагалі не пройшов атестацію.

Отримані результати можуть бути використані для планування видатків держбюджету на наукову діяльності вишу, при визначенні наукових напрямів закладу, яким надається підтримка з держбюджету, зокрема, через механізм базового фінансування.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини