Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк представив майбутню структуру валютних правил

18 вересня 2018, 11:11
322
0
Реклама

На виконання положень Закону «Про валюту та валютні операції», що вступить в дію з 7 лютого 2019 року, Нацбанк оприлюднив проект структури валютного регулювання. Очікується, що запропоновані підзаконні акти замінять 56 діючих на сьогодні.

Система валютного регулювання складатиметься з семи ключових НПА (постанов правління НБУ), які визначатимуть:

- структуру валютного ринку та правила торгівлі іноземною валютою та банківськими металами;

- порядок розрахунків, операцій з купівлі та переказів іноземної валюти;

- транскордонне переміщення готівки, банківських металів, а також цінних паперів в документарній формі банками, юридичними та фізичними особами;

- перелік можливих захисних заходів, критерії й порядок їх запровадження, продовження та дострокового припинення;

- перелік запроваджених заходів захисту та порядок їх застосування (антикризова постанова, що має тимчасовий характер);

- інші інструменти стабілізації грошово-кредитного ринку (резервування за валютними операціями), а також повідомлювальну систему збору інформації про валютні операції;

- порядок дотримання граничних строків розрахунків, встановлених НБУ.

При цьому, із вступом в дію зазначеного Закону, граничний строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами буде збільшено до 365 днів, їх порушення не призводитиме до санкцій у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності. Одночасно буде скасовано валютний нагляд для експортно-імпортних операцій на суму до 150 тис. грн. Так само буде скасовано індивідуальні валютні ліцензії, натомість з'явиться система електронних лімітів. Зрештою, буде дозволено онлайн-купівлю іноземної валюти фізичними особами. При цьому на такі операції розповсюджуватиметься аналогічний ліміт, як і на купівлю готівкової валюти (зараз - до 150 тис. грн на день в еквіваленті).

Разом з тим, Нацбанк залишатиме за собою право вносити й інші зміни, необхідність яких буде обумовлена макроекономічними умовами на момент завершення роботи над новим валютним регулюванням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини