Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Патенти хочуть замінити на свідоцтва та створити Національний орган

19 вересня 2018, 13:15
344
0
Реклама

У Верховній Раді 17 вересня зареєстрований депутатський законопроект №9088, яким пропонується внести зміни у чинне законодавство з метою підвищення рівня охорони і захисту прав інтелектуальної власності та удосконалення державного управління у цій сфері. Нагадаємо, що 4 вересня депутати відхилили урядові законопроекти №7538 та №5699. До нового проекту увійшли практично усі їх ключові положення.

Запропоновані зміни покликані осучаснити процедуру реєстрації прав інтелектуальної власності на винаходи і корисні моделі, та передбачають можливості подання заявки в електронній формі. Вони продовжують до 25 років строк чинності прав, передбачають правову охорону незареєстрованих промислових зразків тощо. Для останніх патент замінюється на свідоцтво.

Законопроект також пропонує механізм боротьби з «патентним троллінгом» шляхом впровадження процедури адміністративного оскарження виданих свідоцтв на промислові зразки - «post-grant opposition», а також надання можливості подати до закладу експертизи мотивоване заперечення проти заявки протягом шести місяців від дати публікації відомостей.

Проект передбачає створення національного органу інтелектуальної власності (НОІВ) - державної організації, що належатиме до сфери управління Мінекономрозвитку. До її функцій належатиме державна реєстрація об'єктів прав інтелектуальної власності та їх передачі, ведення відповідних реєстрів, атестація патентних повірених. При цьому фінансування діяльності зазначеного органу здійснюватиметься за рахунок зборів та інших надходжень за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, а також оплати послуг, що надаються. Забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності лишатиметься за міністерством.

Автори проекту передбачають внести зміни до Закону «Про адміністративні послуги», вивівши з-під його дії діяльність, пов'язану із реєстрацію прав інтелектуальної власності та видачею патентів і свідоцтв.

Створення НОІВ передбачає й інший законопроект, оприлюднений 18 вересня для обговорення Мінекономрозвитку. Вочевидь, НОІВ прийде на зміну Українського агентства з авторських і суміжних прав, рішення про ліквідацію якого було прийняте міністерством раніше.

Разом з тим, система захисту інтелектуальної власності ще лише починає переформатування, адже передбачені Законом №2415-VIII, який набув чинності 22 липня, організації колективного управління авторськими правами тільки почали формуватись.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини