Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чекати «верховенства права» або прищеплювати правову культуру?

20 вересня 2018, 08:03
225
0
Реклама

Є чудовий аргумент. Поки не буде повного верховенства права, то не можна вводити ринок землі. Начебто тому, що тоді все селяни втратять свої паї по беззаконню. Дуже загадковий аргумент. Він нагадує позицію, що поки в судах відмазують мажорів не можна вводить камери на дорогах. Тому що ж все одно мажори вирішать питання в суді. І значить камери не вирішать всіх проблем одразу.
Вирішити всі проблеми відразу неможливо. Але можна їх значно зменшити. Смертність на українських дорогах в рази вища за європейську. Чому? Тому що їздять безвідповідально. Їздять все. Не тільки мажори. Пробки, безліч аварій - це результат безвідповідальності. І підвищенням штрафу це питання не вирішиш, бо яка різниця який штраф, якщо ти його не платиш. Коли прийде пора відповідальності, ситуація на дорогах миттєво покращитися. Люди стануть їздити обережніше. Чи залишиться при цьому шанс у мажорів піти від відповідальності? Звичайно. Поки не буде повністю почищені суди, цей шанс буде завжди. Але це зовсім інша проблема. І не можна чекати і просто терпіти загибелі тисяч людей, поки не буде верховенства права. Тому що ситуацію поліпшити можна вже зараз. Вирішивши 99% проблем. А потім вже боротися за верховенство права.
Те ж саме з мораторієм. Так, при верховенстві права було б краще всім. Але зняття мораторію переведе систему в якісно інший стан. Збільшить вартість землі, підвищить орендні доходи селян, призведе до країни мільярди доларів. Так, з верховенством права призвело б десятки мільярдів. Ну так що? Сидіти і поки не буде верховенства права нічого не робити? Або цей аргумент, що ми не зробимо ринок землі, поки ви, чиновники, не зробите верховенства права, може когось налякати? Кого? Чиновників? Які самі заробляють на мораторій, паразитуючи на здачі в сіру оренду державних земель? Ви їх хочете налякати затримкою ринку?
Невже паї селян захищені зараз, коли мораторію немає? Що зміниться в гірший бік? Або ніхто зараз не бачить рейдерів від землі? І не можна не розуміти, що ці рейдери з'являються в першу чергу тому, що немає ринку. Офіційного ринку. Чим довше немає ринку, тим більше буде проблем з верховенством права.
Відомий факт - прозорий ринок з правилами сам по собі підвищує верховенство права. З одного боку, тому що прибирає простір для сірих схем. Адже сірого ринку не буде якщо є нормальний. Це спосіб боротьби з корупцією шляхом прозорості і дерягуляціі. А з іншого боку - тому що робить людей багатшими. А багаті люди більш вимогливі до влади. І починають переживати вже не тільки про шматок хліба, а й про те саме верховенство права. І це спосіб боротьби з корупцією коли люди, суспільство, вимагає посадок.
І на останок. В Україні верховенство права не було ніколи. І це наша найбільша проблема. Але уявіть собі, якби в 90-х сказали, що не можна продавати квартири, поки верховенство права не досягнуто. Ви можете собі таке уявити? І уявити той світ, в якому б ми жили? Навіть без верховенства права вартість квартир в Києві, наприклад, з того моменту виросла раз в 10. А якщо у вас є квартира і ви здаєте її в оренду, то виріс і ваш дохід раз в 10. Так, були б працюючі закони, зросла б більше. Але законів немає. Немає німецьких законів, ось і ціни не німецькі. Те ж саме і з ринком землі. Чи не буде в Україні німецьких цін. Але будуть ціни українські, в 10 разів вище ніж ті, що є зараз. Скажіть селянину, чому міський житель отримав квартиру і зміг збільшити вартість свого активу в 10 разів за 20 років, збільшити орендні доходи, а житель села - не має на це права. Адже вже 17 років мораторій під надуманими приводами не дає селянину розпоряджатися своєю власністю і отримувати з неї високі доходи.
Заборона чогось через потенційних ризиків замість мінімізації цих самих ризиків - взагалі дуже дурний підхід. Але зате простий. Так простіше тим, хто повинен мінімізувати ризики.

Джерело. Текст використаний з дозволу автора.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини