Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Найважливіші для бізнесу події минулого правового тижня

28 вересня 2018, 17:55
281
0
Реклама

Пропонується значно вдосконалити систему професійно-технічної освіти
Міносвіти опублікувало для обговорення законопроект «Про професійний (професійно-технічному) освіту». Зокрема, пропонуються: розробка стандартів освіти на підставі компетентнісного підходу; надання установам свободи в розробці освітніх програм; створення центрів досконалості (платформ для співпраці освітніх установ, бізнесу та органів регіональної влади). Щодо поновлення системи управління установами, то передбачається уніфікація типів установ (чотири замість нинішніх 16), впровадження педагогічної та наглядової (опікунської) ради, а також конкурсу на посаду керівників закладів. Інституційний аудит пропонують зробити єдиною формою держконтролю в цій сфері. Це повинно спростити процес перевірки закладів, але при цьому сам вудить буде позаплановим.

Введено інструменти правової охорони інтелектуальної власності в сфері сортів рослин
Уряд прийняв три постанови, якими затверджені: Порядок ведення реєстру заявок на сорти рослин, Порядок ведення Реєстру патентів на сорти рослин і Порядок витребування зразків посадкового матеріалу батьківських компонентів об'єкта заявки.

Антимонопольний комітет завершує вивчення електронної єдиної бази звітів про оцінку
Комітет у жовтні може завершити перевірку впровадження Фондом держмайна цієї бази. Перевірка була розпочата ще влітку, коли фізично існувала єдина площадка «ОЦІНКА.online», яка постійно викликала нарікання за некоректну роботу і безпідставне списання коштів. У разі виявлення ознак порушень, АМКУ почне розслідування.

Пропонується посилити відповідальність за порушення вимог охорони водних біоресурсів
Відповідний законопроект №9125 про охорону водних біоресурсів та середовища їх проживання зареєстрував Кабмін. Планується посилити відповідальність за: використання водозабірних споруд, не оснащених рибозахисним обладнанням; перевищення обсягу лімітів (квот вилову) і нормативів використання водних біоресурсів та ін. Також планується встановити нові склади адмінправопорушень: повторне грубе порушення правил рибальства; порушення вимог системи моніторингу риболовних суден; виконання робіт на землях водного фонду без заходів по збереженню довкілля та умов розмноження водних біоресурсів, забезпечення недоторканності ділянок, що становлять особливу цінність.

Книги скарг можна буде здати в макулатуру
Мінекономрозвитку запропонувало прибрати з Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів норму про обов'язкову наявність в куточку споживача книги відгуків і пропозицій. Очевидно, що при наявності Держпродспоживслужби, безлічі «гарячих ліній», соцмереж і дізлайков, така книга є не більше, ніж пунктом в перевірочному аркуші контролюючих органів. Серед країн ЄС, на сьогодні, аналог такої книги є тільки в Польщі.

Спрощено процедуру регулювання польотів безпілотників
Державіаслужба внесла зміни в Правила використання повітряного простору. Відтепер, без інформування відповідних органів і отримання дозволів, вирішуються польоти БПЛА вагою до 20 кг включно на висоті до 120 м. Польоти повинні виконуватися в межах прямої видимості (VLOS) на швидкості до 160 км/год.

Запущено робот для перевірки декларацій
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) оголосило про запуск в промислову експлуатацію системи логічного і арифметичного контролю декларацій Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Кожній декларації буде присвоюватися рейтинг ризику, в залежності від якого система буде визначати доцільність і обґрунтованість проведення повної перевірки конкретної декларації.

Розпочато тестування електронного чека
Державна фіскальна служба пропонує для тестування систему реєстрації та обліку реєстраторів розрахункових операцій E-Receipt (електронний чек). Вона призначена для онлайн реєстрації РРО без подання до контролюючих органів паперових документів. Система буде працювати безкоштовно. За результатами тестування служба подасть Мінфіну пропозиції для впровадження системи.

Визначено, як будуть закуповуватися ліки за держпрограмами
Кабмін схвалив Концепцію реформування закупівель лікарських засобів і медичних виробів, допоміжних засобів, інших товарів медпризначення. Вона передбачає, що для кожного препарату і медвироба, які зараз є в переліку централізованих закупівель, підберуть оптимальний шлях доставки до пацієнта через: програми реімбурсації; включення у вартість медичної послуги; закупівлі Центральним закупівельним агентством. Реалізація концепції передбачена на 2018-2021 рр.

Будівельним інспекціям загрожують реформою
Ще 13 вересня міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко розкритикував діяльність ДАБІ, повідомив про звільнення регіональних чиновників, озвучив ставки поборів. При цьому міністр поскаржився на брак повноважень (ДАБІ в регіонах підпорядковуються місцевим радам) і поклав відповідальність на місцеві прокуратури. Генеральний прокурор Юрій Луценко, присутній на нараді, назвав систему ДАБІ найбільш корумпованою в країні. Що далі? По-перше, міністерство хоче повернути собі контроль всієї системи ДАБІ. Для цього повинен бути прийнятий законопроект №7266-1, який вже 1 жовтня, можливо буде внесений до порядку денного Верховної Ради. По-друге, глобальним нововведенням має стати представлена 26 вересня онлайн-платформа «Прозора ДАБІ», яка дозволить відстежувати всю дозвільну документацію в реальному часі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини