Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок міжбанківських переказів у нацвалюті: що з'яилось нового

2 жовтня 2018, 13:40
211
0
Реклама

Нацбанк привів у відповідність із діючим законодавством порядок міжбанківських переказів коштів в національній валюті. Відповідна постанова від 25.08.2018 №102 набрала чинності сьогодні, 2 жовтня.

Встановлено, що банк для відкриття кореспондентського рахунку, у тому числі, у Нацбанку, не зобов'язаний проставляти печатки на документах. Щоправда, такі зміни передбачені Законом щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами ще від 23 березня 2017 року.

На виконання вимог Закону щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах визначено порядок дій, у разі отримання повідомлення банку-кореспондента або обтяжувача про наявність підстав для звернення стягнення на кошти на кореспондентському рахунку.

Також актуалізовано перелік рахунків, за якими не здійснюється зупинення видаткових операцій банку при виконанні документів про арешт коштів та рішень суду за зверненням контролюючого органу.

В електронному вигляді тепер можна також оформити:

- дозвіл на роботу банку в системі електронних платежів Нацбанку за відповідною моделлю обслуговування консолідованого кореспондентського рахунку;

- вимоги Нацбанку і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на безспірне списання заборгованості з кореспондентського рахунку.

Крім того, оновлено порядок резервування та відновлення функціонування системи електронних платежів Нацбанку.

***

Нагадаємо, що в ІПС ЛІГА:ЗАКОН міститься багато аналітичних матеріалів, присвячених окремим аспектам банківської діяльності. Наприклад, в розділі «Ситуації для бізнесу» можна прочитати про:

- «Основні вимоги до створення банку»;

- «Філія/відділення та представництво банку - у чому різниця»;

- «Порядок реалізації арештованого (заставного) майна банку»;

- «Порядок видачі банківської ліцензії».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини