Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк хоче змінити підхід до оздоровлення неплатоспроможних банків

11 жовтня 2018, 14:39
220
0
Реклама

Національний банк спільно з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб за підтримки міжнародних партнерів планує впровадити превентивний механізм оздоровлення та врегулювання неплатоспроможності банків.

За словами першого заступника Голови НБУ Катерини Рожкової це стане можливим завдяки імплементації в Україні Директиви 2014/59/ЄС (Bank Recovery and Resolution Directive, BRRD).

Реалізація BRRD передбачає концептуальну зміну підходу до оздоровлення та врегулювання неплатоспроможності банків. Він передбачає, що банки будуть готувати та подавати до Нацбанку плани відновлення платоспроможності (recovery plan), на основі яких Фонд гарантування вкладів розроблятиме плани врегулювання (resolution plan). При настанні подій, які негативно впливають на фінансовий стан банку, буде вводитись план відновлення. Якщо він не спрацює, і ситуація у фінансовій установі погіршуватиметься, Фонд гарантування розпочне реалізовувати план врегулювання. Таким чином, втручання Фонду відбуватиметься у момент, коли у банку будуть не лише зобов'язання перед кредиторами, але й ліквідні активи.

Також Нацбанк планує запровадити й інші нововведення. Так, в майбутньому небанківським установам хочуть дозволити перереєстровуватись у банки. При цьому статутний капітал кредитної організації повинен буде становити не менше 500 млн грн.

Окрім того, НБУ хоче спростити нагляд за фінансовими компаніями, які не залучають кредитні кошти, а отже не несуть ризик кредиторів - ломбарди, лізингові, факторингові і фінансові компанії. Ломбардам також можуть дозволити надавати додаткові послуги, наприклад, обмін валют.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини