Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На що будуть орієнтуватися при перевірці банків?

12 жовтня 2018, 09:54
237
0
Реклама

Регулятор продовжує запроваджувати ризик-орієнтований та forward-looking (попереджуючий) підходи в процесах інспектування. В тому числі, йдеться про оновлення рейтингової системи CAMELSО. Зокрема, рейтингові оцінки доповнили компонентом «Операційний ризик» та оновили критерії оцінок.

CAMELSО дає комплексну оцінку, в ході якої піддаються аналізу усі напрямки діяльності та суттєві ризики банку. Особлива увага приділяється корпоративному управлінню, системам управління ризиками і внутрішнього контролю. Результати такого інспектування Нацбанк переводить в оцінку SREP (Supervisory Review and Evaluation Process, система нагляду, яка застосовується в ЄС).

Директор департаменту виїзних перевірок банків НБУ Денис Новиков повідомив, що запроваджується практика обговорення з банками результатів інспекційних перевірок перед винесенням їх на розгляд комітету з питань нагляду. Також він запевнив, що в ході інспектування регулятор підтримує діалог з керівництвом та співробітниками банку.

«До того ж, перехід на ризик-орієнтоване планування передбачає зміну фокусу інспекційних перевірок із комплексних на тематичні, за окремими напрямами діяльності банків, зокрема, корпоративне управління, система ризик-менеджменту, система внутрішнього контролю, ІТ-ризики», - додав він.

***

Нагадаємо, що в ІПС ЛІГА:ЗАКОН містяться аналітичні матеріали, присвячені окремим аспектам банківської діяльності. Наприклад, в розділі «Ситуації для бізнесу» можна прочитати:

- «Порядок видачі банківської ліцензії»;

- «Філія/відділення та представництво банку - у чому різниця»;

- «Як банку правильно оформити відносини з колектором».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини