Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Найважливіші для бізнесу події минулого правового тижня

12 жовтня 2018, 17:56
390
0
Реклама

Повноваження Мінфіну збирати персональні дані громадян визнані неконституційними
Конституційний суд розглянув подання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо відповідності Конституції окремих положень Бюджетного кодексу. У п. 40 прикінцевих положень Кодексу зазначено, що при здійсненні повноважень по контролю за дотриманням бюджетного законодавства в частині моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат Міністерство фінансів має право отримувати інформацію, що містить банківську таємницю, та персональні дані. Це положення втрачає чинність з дня ухвалення Судом рішення, тобто, з 11 жовтня.

Вантажні автоперевезення між Україною і Польщею в 2019 році будуть
Країни домовилися про обмін 160 тис. дозволами на автоперевезення в 2019 році. Чергове засідання Змішаної комісії буде проведено в першій половині 2019 року, де і буде прийнято рішення про встановлення остаточної квоти, повідомило Мінінфраструктури. Україна також домовилася про отримання від Польщі додатково на цей рік ще 10 тис. дозволів (8 тис. транзитних і 2 тис. універсальних), що збільшить їх число до 216,5 тис.

Коригується механізм оздоровлення банків
Національний банк спільно з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб за підтримки міжнародних партнерів планує впровадити превентивний механізм оздоровлення та врегулювання неплатоспроможності банків. Це стане можливим завдяки імплементації в Україні Директиви 2014/59 / ЄС (Bank Recovery and Resolution Directive, BRRD). Банки будуть готувати і подавати до Нацбанку плани відновлення платоспроможності (recovery plan), на основі яких Фонд гарантування вкладів буде розробляти плани врегулювання (resolution plan). При настанні подій, які негативно впливають на фінансовий стан банку, буде вводитися план відновлення. Якщо він не спрацює, і ситуація у фінансовій установі продовжить погіршуватися, Фонд гарантування почне реалізовувати план врегулювання. Таким чином, втручання Фонду буде відбуватися в момент, коли в банку будуть не тільки зобов'язання перед кредиторами, а й ліквідні активи.

Дозволено вводити в старих будинках індивідуальний облік споживання тепла
Уряд прийняв постанову, яка дозволяє організувати індивідуальний облік в будинках, в яких не можна встановити традиційні теплолічильники (при вертикальній розводці інженерних мереж в будинку). Для такого обліку необхідно встановити на кожен радіатор спеціальний прилад-розподільник, за показаннями якого розрахунковим методом визначається споживання тепла. Для запуску системи обліку за допомогою таких приладів необхідно, щоб їх встановили не менше 50% мешканців будинку.

Бажання чиновників змінити процедури регулювання автомобільного транспорту не пропадає
Мінінфраструктури підготувало проект змін до низки законів з метою адаптації вітчизняних норм до актів ЄС. Пропонується в обов'язковому порядку обладнати тахографами комерційні ТЗ, призначені для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння більш як дев'ять (включаючи водія) або перевезення вантажів автомобілем з максимально допустимою масою понад 3,5 тонн. Встановлюється порядок і періодичність перевірки транспортних засобів на придатність до експлуатації. Наприклад, легкові автомобілі індивідуального користування повинні будуть проходити ТО через чотири роки з дати першої реєстрації, потім кожні два роки. Перевірка ТЗ на придатність до експлуатації буде проводитися експертами в спеціальних пунктах перевірки. Відомості про проведення перевірки вносяться до Єдиного державного реєстру транспортних засобів.

Попередньо схвалені пропозиції щодо консолідації функцій держрегулювання ринків фінансових послуг
Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності ВР рекомендував прийняти за основу законопроект №9035. Пропонується визначити принципи функціонування ринків капіталу та організованих товарних ринків, здійснення професійної діяльності на зазначених ринках, врегулювати відносини, що виникають при емісії та обіг цінних паперів, укладання та виконання деривативів, а також угод з ними. Планується Закон «Про цінні папери та фондовий ринок» викласти в новій редакції і змінити його назву на «Про ринки капіталу».

Систему BankID можна буде використовувати ширше
Національний банк розширив можливості використання дистанційній ідентифікації фізичних осіб через Єдину національну систему електронної дистанційній ідентифікації фізичних осіб BankID. Система дозволить фізичним особам, крім адміністративних, отримувати дистанційно банківські та інші послуги. Для цього буде потрібно підключення до BankID банку, де вони обслуговуються. Банки ж зможуть відкривати рахунки фізичним особам дистанційно. Інші учасники системи - юридичні особи та небанківські установи - зможуть почати надання своїх послуг дистанційно за допомогою ідентифікації через BankID.

Аудит інформаційної безпеки для деяких об'єктів може стати обов'язковим
Держспецзв'язку розробила проект постанови уряду, яким передбачається проведення незалежного обов'язково аудиту інформаційної безпеки на об'єктах критичної інфраструктури (крім банків). Під час аудиту ІБ обов'язково проводиться тестування на проникнення з використанням апаратно-програмних засобів пошуку та аналізу вразливостей. За результатами складається звіт, який, серед іншого, повинен містити опис виявлених вразливостей і план запобігання ризикам. Адміністрація Держспецзв'язку має право надавати, за результатами аудиту, рекомендації, виконання яких є обов'язковим. Аудит повинен проводитися не частіше, ніж раз на два роки.

Укрзалізниця буде використовувати електронні аукціони
Систему «ProZorro.Продажі» планується використовувати для відчуження, передачі в користування, оренди майна. Відповідний пілотний проект заплановано на рік, але в разі успішної реалізації він може бути продовжений. Проведення перших аукціонів з оренди анонсують на листопад. На електронні торги планується виставляти 5% порожнього парку вагонів і за їх результатами визначати ціну для всього парку за видами і на певну дату.

Службовцям НБУ можуть розширити доступ до внутрішньої інформації банків
Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності ВР рекомендував прийняти за основу законопроект №9067 про уточнення окремих положень з питань банківського нагляду. Основною пропозицією є надання повноважень службовцям Нацбанку здійснювати додатковий контроль за діяльністю банків. Зокрема, мова йде про вільний доступ у робочий час до приміщень, інформації, документів (в тому числі з обмеженим доступом). Пропонується також, що такий службовець зможе бути присутнім на загальних зборах учасників, засіданнях ради, правління і комітетів банку.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини