Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Найважливіші для бізнесу події минулого правового тижня

26 жовтня 2018, 17:39
422
0
Реклама

Українські компанії запустили флешмоб на підтримку податку на виведений капітал
Олександр Соколовський, власник компанія «Текстиль-Контакт», на своїй сторінці в фейсбуці написав, що законопроект №8557 «забуксував» через два роки активної роботи по ньому. «Три місяці роботи робочої групи з пошуку компенсаторів виявилися фікцією і черговим затягуванням часу. Президент законопроект у ВР подав, але не дотискає, як він це може при бажанні! Профільний комітет що-там погоджує з Мінфіном і не пропускає проект до порядку денного ВР, щоб депутати його випадково не проголосували!».
Об'єднання «Українська рада бізнесу» повідомило, що 6 листопада, о 14:00 перед комітетом ВР з питань податкової і митної політики відбудеться акція на підтримку введення цього податку.

Нові плани боротьби з розмиванням податкової бази
Мінфін і Нацбанк оприлюднили законопроект, яким пропонуються зміни до Податкового кодексу з метою впровадження міжнародного плану BEPS - протидії розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування. У загальному випадку план BEPS передбачає 15 дій для усунення прогалин в міжнародному податковому регулюванні і розбіжностей в національному законодавстві. Наш законопроект спрямований на втілення не всіх 15, а тільки восьми найбільш критичних для України кроків. Вважається, що їх впровадження необхідно для фінансової стабільності в умовах переходу до вільного руху капіталу, передбаченому Законом «Про валюті і валютні операції».

Заявлено, що робота над законопроектом про реконструкцію застарілого житла добігає кінця
Проектний інститут «Діпромісто», який готує законопроект, виходив з пропозицій і доповнень, що надійшли після оприлюднення першої редакції, а також з основних причин, які унеможливили реалізацію норм чинного закону. Перш за все, мова йде про норму, згідно з якою потрібна згода 100% мешканців будинку на відселення. Замість цього пропонується ввести поріг в 75%.

Готується приєднання до Конвенції про єдиному режимі транзиту
ДФС заявляє про роботу над приєднанням України до Конвенції про єдиний режим транзиту і впровадженні нової комп'ютеризованої транзитної системи (NCTS). Очікується, що це спростить переміщення товарів з країнами ЄС, прискорить проведення митних формальностей і забезпечить належний контроль. На наступний рік заплановано завершення розробки законопроекту щодо впровадження правил загального режиму транзиту та процедур.

Державних реєстраторів будуть піддавати тестуванню
Кабмін прийняв постанову про реалізацію експерименту з тестування кандидатів на посади держреєстраторів. Визначення рівня компетентності в обов'язковому порядку пройдуть особи, які претендують на посаду реєстратора, а також реєстратори, доступ яких до реєстрів був заблокований Мін'юстом. Проект розрахований на 2019-2020 роки.

Київська область приваблює підприємців
Київська облрада затвердила Стратегію розвитку малого і середнього підприємництва в Київській області на період до 2020 року та План заходів щодо її реалізації. Метою названо створення умов для сталого розвитку МСП в регіоні. Пріоритетами Стратегії визначено відкриття бізнесу (зокрема шляхом підвищення доступності фінансових, кадрових ресурсів) і підтримка підприємництва як такого (створення центрів підтримки підприємництва, проведення тренінгів та ін.).

Система поводження зі зношеними шинами буде скоректована
Мінприроди оприлюднило проект змін до постанови КМУ, що регламентує систему збирання, заготівлі та утилізації зношених шин. Передбачається, що Мінприроди створить Перелік суб'єктів господарювання, які здійснюють операції з зношеними шинами. Необхідною умовою включення до реєстру буде наявність на праві власності матеріально-технічної бази, необхідної для здійснення відповідних операцій

Кредитні спілки можуть стати ширше
Профільний комітет ВР рекомендував прийняти за основу законопроект №9078. Його автори пропонують существено розширити склад можливих учасників кредитних спілок (за рахунок фермерських господарств, релігійних організацій та профспілок зі статусом первинних або місцевих) і збільшити їхню соціальну значимість у фінансовому секторі. Також планується зобов'язати кредитні спілки, які здійснюють залучення вкладів на депозити, брати участь у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб. Контроль і нагляд планують посилити шляхом створення профільної саморегулівної організації, в якій повинні будуть брати участь всі кредитні спілки.

НБУ приміряє на себе роль регулятора фінансових компаній
У Верховній Раді підготовлено до другого читання законопроект №2413а, що пропонує, серед іншого, створення нової моделі регулювання діяльності небанківських фінансових установ. Зміни торкнуться діяльності страхових компаній, кредитних спілок, ломбардів, лізингових і факторингових компаній, а також інших фінансових компаній, що здійснюють діяльність з обміну валют, переказу коштів, надання коштів у позику, гарантій тощо.
Виходячи з того, що більшість згаданих установ за проектом підпадають під регулювання Нацбанку, останній підготував проект Білої книги «Майбутнє в регулюванні небанківського фінансового сектора». Він узагальнює основні цілі цього регулювання.

Підготовлено проект плану перевірок бізнесу в 2019 році
Державна регуляторна служба підготувала проект плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік. Нагадаємо, що документальна планова перевірка може бути проведена тільки в тому випадку, якщо компанія включена в план-графік. У червні 2018 Верховний суд прийняв рішення на користь платника податків, який оскаржив перевірку без включення в план. План може коригуватися протягом року, тому необхідно стежити за його оновленнями.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини