Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати вчергове хочуть взяти під контроль ЗМІ

14 листопада 2018, 16:31
219
0
Реклама

7 листопада у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №9275 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору», якій викликав хвилю критики з боку громадських активістів та професійних медійників.

Законопроектом передбачено виключне право Верховної Ради пропонувати РНБО список медіа, щодо яких можуть застосувати санкції. Відсутність зрозумілої процедури та чітких критеріїв оцінки ЗМІ, які можуть підлягати санкціям, можливість свавільного тлумачення «інформаційної підтримки» тероризму стало причиною звернення коаліції «За вільний інтернет», яке підтримала, серед інших, і Національна спілка журналістів України. На думку її голови Сергія Томіленка, зміни до закону створять умови для політичної цензури та тиску на ЗМІ під час виборчого процесу.

У зверненні активістів зазначається, що мають бути розроблені інші, судові, механізми, які відповідатимуть міжнародним стандартам захисту прав людини. Зокрема, у Рекомендації CM/Rec (2016) 5 Комітету Міністрів держав-членів ЄС щодо Інтернет-свободи йдеться про те, що обмеження мають ґрунтуватися на рішенні суду або іншого незалежного адміністративного органу із подальшим його затвердженням у судовому порядку.

Звернення коаліції «За вільний Інтернет», до якого, окрім НСЖУ, приєднались Академія української преси, Центр громадянських свобод, громадські організації «Платформа прав людини», «Центр інформації про права людини», «Інформаційна безпека», представництво Freedom House та інші, закликає ініціаторів законопроекту відкликати документ.

Нагадаємо, що раніше Парламентський комітет з питань інформатизації та зв'язку відправив на доопрацювання законопроект №6688, який зміг би дозволити без рішення суду блокувати сайти на 48 годин. Його ініціаторами, як і авторами законопроекту №9275, є депутати Іван Вінник, Дмитро Тимчук та Тетяна Чорновол.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини