Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про «спліт»: дискусії тривають

16 листопада 2018, 13:43
217
0
Реклама

14 листопада керівництво НБУ провело зустріч з профільними асоціаціями небанківського фінансового сектору - Національною асоціацією кредитних спілок України, Всеукраїнською асоціацією кредитних спілок, Об'єднанням фінансових установ, Українською асоціацією платіжних систем, Українською асоціацією інвестиційного бізнесу, Всеукраїнською асоціацією кредитних установ.

У ході зустрічі було обговорено моделі регулювання, викладені у Білій книзі «Майбутнє в регулюванні небанківського фінансового сектору» (про яку ми писали раніше) та зміни у регулюванні ринку небанківських фінансових установ у разі прийняття законопроекту №2413-а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг».

Результатом стала домовленість розробити та підписати меморандум про співпрацю, який би засвідчував готовність обох сторін підтримувати постійний діалог та спільно працювати над реформуванням фінансового сектору.

Разом з тим, 8 листопада було оприлюднено зауваження Головного юридичного управління ВРУ до законопроекту №2413-а, в яких зазначається, що положення законопроекту не узгоджуються із нормами Конституції та інших законів України, а також не враховують правової позиції Конституційного суду.

Найбільше нарікань викликала сама суть передачі регуляторних функцій ринку небанківських послуг Нацбанку. На думку юристів, це суперечить ст. 19 Конституції, відповідно до якої органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені законами. У законопроекті передбачено виведення всієї сфери фінансових послуг з-під дії законів, та їх унормування актами НБУ та НКЦПФР. Це протерічіть і ст. 92 Конституції, відповідно до якої правові засади і гарантії підприємництва, засади створення і функціонування фінансового ринку визначаються виключно на законодавчому рівні.

Питання у експертів також викликають відсутність прозорості у регулюванні роботи фінансової системи, правовий статус НКЦПФР, що не вписується у конституційну концепцію розподілу влади та ін.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини