Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Найважливіші для бізнесу події минулого правового тижня

16 листопада 2018, 17:21
380
0
Реклама

Законопроект про «спліт»: дискусії тривають
Керівництво НБУ провело зустріч з профільними асоціаціями небанківського фінансового сектора, в ході якої обговорювалися моделі регулювання, викладені в Білій книзі «Майбутнє в регулюванні небанківського фінансового сектора», і зміни в регулюванні ринку небанківських фінансових установ в разі прийняття законопроекту №2413-а. Результатом стала домовленість розробити та підписати меморандум про співпрацю, який би засвідчував готовність обох сторін підтримувати постійний діалог і спільно працювати над реформуванням фінансового сектора. Дещо раніше були оприлюднені зауваження Головного юридичного управління ВРУ до законопроекту №2413-а, в яких вказується, що його положення не узгоджуються з нормами Конституції та інших законів України, а також не враховують правової позиції Конституційного суду.

Нова модель підключення до інженерних мереж: спроба №2
У парламенті зареєстровано доопрацьований законопроект №6671-д, яким пропонується принципово нова модель приєднання до інженерних мереж. Вихідний законопроект №6671 з'явився в парламенті ще 6.07.2017. На початку жовтня Верховна Рада відправила його на доопрацювання при розгляді в першому читанні. Запропонована модель передбачає підключення підприємств до електро-, водопровідних, газових і каналізаційних мереж виключно за рахунок інвестиційної складової тарифу, що, нібито, має виключити корупцію і приховані або дублюючі платежі.

Уряд має намір розширити базу сплати соцвнеску
Після доопрацювання Кабмін схвалив розроблений Мінсоцполітики законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо справедливого механізму нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Суть запропонованих змін:
- збільшити максимальну величину нарахування ЄСВ з 15 до 25 мінімальних заробітних плат (до 104325 грн). Все, що вище, оподатковувати за регресивною шкалою (мінімальна ставка - 5%);
- зобов'язати підприємства встановлювати диференціацію заробітних плат в залежності від кваліфікації, складності, відповідальності, умов виконання роботи;
- керівникам підприємств платити ЄСВ за себе з розрахунку не менше двох мінімальних заробітних плат;
- посилити відповідальність за несплату ЄСВ і ввести обмеження, аналогічні встановленим для боржників по аліментах: виїзд за кордон, управління транспортними засобами, полювання
і т.п.

Депутати в черговий раз хочуть взяти під контроль ЗМІ
Зареєстровано законопроект №9275 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору», який викликав хвилю критики з боку громадських активістів та професійних медійників. Головні претензії: відсутність зрозумілої процедури і чітких критеріїв оцінки ЗМІ, які можуть піддаватися санкціям, можливість довільного тлумачення «інформаційної підтримки» тероризму.

Законопроект про держбюджет-2019 переданий до парламенту для розгляду в другому читанні
За словами в.о. міністра фінансів Оксани Маркаровой, в проекті передбачено додаткові доходи для Пенсійного фонду від легалізації автомобілів з іноземною реєстрацією. Дефіцит бюджету пропонують залишити в рамках 2,3%. На обслуговування держборгу планується виділити близько 400 млрд грн. Згідно з проектом, ВВП повинен вирости на 3% при інфляції 7,4%. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман підкреслив важливість прийняття бюджету до 1 грудня з метою забезпечення стабільності та обслуговування боргу за допомогою ресурсів МВФ, ЄС і Світового банку.

Стартують аукціони по залізничних перевезеннях
У листопаді Укрзалізниця планує оголосити перші аукціони в електронній системі «ProZorro.Продажі» з продажу послуг з перевезення вантажними вагонами. За оцінками Укрзалізниці, торги будуть успішними за умови участі не менше 20% всіх клієнтів. Компанія розраховує на участь в них як власників вантажів, так і експедиторів. За допомогою аукціонів вона має намір підняти вартість перевезення вантажів до ринкової і зняти звинувачення у використанні корупційних схем при розподілі вагонів.

Появу системної трансплантації пропонують відкласти
Група депутатів зареєстрували законопроект №9284, яким пропонується відстрочити вступ в дію Закону «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» на один рік, до 1 січня 2020 року. Парламент прийняв Закон ще в червні, але підзаконні акти, необхідні для його впровадження, до сих пір не розроблені. Автори вважають, що провести їх професійне громадське обговорення і прийняти за час, що залишився неможливо.

Інформація про надра стане цифровою і доступнішою
Уряд постановою №939 ухвалив новий порядок розпорядження геологічною інформацією, що передбачає повну оцифровку всієї наявної в Україні такої інформації і створення єдиного загальнодоступного каталогу відомостей про неї. В каталог вноситимуться такі дані: вид інформації (вторинна або первинна), відомості про її власника, місце проведення робіт або розташування родовищ корисних копалин, інформація про створення, придбання, передачу права власності на інформацію або про надання права користування.

Китайська UnionPay виходить на український ринок
НБУ погодив умови і порядок діяльності в Україні китайської міжнародної платіжної системи UnionPay International. На першому етапі компанія буде надавати в Україні послуги еквайрингу, видачі готівки та оплати товарів і послуг за платіжними картками. Надалі передбачається і здійснення емісії платіжних карток UnionPay банками України. Зацікавленість у виході на український ринок проявляє також найбільша платіжна система Японії і одна з п'яти найбільших в світі - JCB, представники якої на початку листопада зустрічалися з керівництвом НБУ.

Туроператорів зобов'яжуть бути більш відкритими
Мінекономрозвитку розробило проект змін до ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності. Проектом, зокрема, пропонується посилити професійні вимоги до керівника оператора, ввівши обов'язкову наявність у нього бездоганної ділової репутації. Додаткові вимоги будуть вводитися до мінімального розміру фінансового забезпечення та його поповнення. Операторів зобов'яжуть на своєму сайті розміщувати інформацію про турагентів, з якими вони співпрацюють, і про наявність у них фінансового забезпечення.

Парламентський комітет поставив питання концесій на паузу
Комітет Верховної Ради з питань економічної політики не зміг ухвалити рішення щодо законопроекту №8125 «Про концесії». Це сталося, незважаючи на те, що урядовий законопроект був прийнятий за основу ще в квітні, а в вересні був підтриманий Президентом під час щорічного звернення до депутатів.
Основним спірним питанням стало пропозиція представника Оппоблока внести в закон норму про концесії на підставі прямих договорів держави з концесіонером, минаючи конкурсну процедуру. Така норма мала б застосовуватися до компаній, які вже орендували і модернізували майно, що віддається в концесію (ініціатори цієї норми, за неофіційною інформацією, пов'язані з власниками саме таких компаній). Також було запропоновано більш широко використовувати механізм компенсації ризиків концесіонера державою (зараз таке допустимо тільки в автодорожній сфері). Крім того, запропонували включати в договір всю портову інфраструктуру, а не тільки окремі об'єкти.
Директор Адміністрації морських портів України заявив, що підготовка концесії портів продовжиться навіть у разі неприйняття законопроекту.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини