Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати розкритикували «аптечний» законопроект

19 листопада 2018, 08:28
236
0
Реклама

Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я після розгляду законопроекту №8591 «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами» рекомендував повернути його на доопрацювання. По суті, депутати відхилили законопроект, що самі ж і підготували.

Причиною цього стала велика кількість застережень до законопроекту, зокрема до тих його норм, що порушують правові засади конкуренції та свободи підприємницької діяльності.

Найбільше нарікань викликала вимога розміщення аптек не ближче 500 м одна від одної, яка не враховувала ані містобудівні умови (наявність річок, шосе), ані нездатність однієї аптеки задовольнити потребу пацієнтів більш-менш великого лікувального закладу.

Такими, що порушують засади вільного підприємництва були визнані норми про заборону провадити будь-яку іншу господарську діяльність, крім виготовлення лікарських засобів в умовах аптеки (що автоматично позбавляло права продавати за рецептом лікаря наркотичних і психотропних ліків та прекурсорів, товарів медичного призначення - бинту, вати, шприців); про обмеження щодо відкриття аптечних закладів в залежності від форми власності та організаційно-правової форми суб'єкта господарювання (ФОП заборонялось відкривати другу аптеку, юридичній особі заборонялось мати одночасно аптеки та аптечні склади) тощо.

Нагадаємо, що Антимонопольний комітет також висловив низку зауважень, зазначивши що реалізація положень законопроекту буде мати антиконкурентний ефект на ринках роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини