Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сонячна енергетика відтепер без підтримки ЄБРР(ДОПОВНЕНО)

22 листопада 2018, 11:15
240
0
Реклама

20 листопада старший банкір департаменту електроенергії Європейського банку реконструкції та розвитку Ольга Єрьоміна у ході «Українського енергетичного тижня» повідомила, що банк припиняє фінансування проектів у сфері сонячної енергетики в Україні. Щодо вітрової енергетики рішення буде прийнято, швидше за все, найближчим часом.

Під питання поставлено фінансування проектів розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) через відсутність значних кроків з боку парламенту щодо переходу від «зеленого» тарифу до більш раціональних методів підтримки розвитку ВДЕ-проектів, зокрема, до «зелених» аукціонів.

Як було відзначено, кошти в сумі 250 млн євро, виділені ЄБРР влітку в рамках програми USELF-III для проектів у сфері ВДЕ, на даний час майже вичерпані. Нова програма може розглядатися банком тільки після впровадження в Україні аукціонів, які дозволять знизити тарифи на енергію, вироблену з ВДЕ.

При цьому ЄБРР має намір виділити від 2 до 4 млн дол. на розробку інфраструктури проведення аукціонів для стимулювання розвитку ВДЕ.

Нагадаємо, що на сьогоднішній день у Верховній Раді зареєстрований законопроект №8449, який передбачає нововведення в сфері ВДЕ (у тому числі проведення аукціонів), і сім альтернативних йому.

Як ми писали раніше, представники п'яти найбільших асоціацій, які об'єднують 80% гравців відновлюваної енергетики, виступають за швидку зміну системи державного регулювання ринку та впровадження аукціонного механізму його стимулювання.

ДОПОВНЕННЯ. Олександр Рєпкін, Президент Української водневої ради: «ЕБРР - один з найбільших банків в Україні , які фінансували проекти в «зеленій» енергетиці. Банком було реалізовано три програми USELF, що дало значний поштовх для розвитку галузі в цілому. Звичайно це тривожна новина, тому що ресурси вітчизняних банків дуже обмежені. З іншого боку, ми саме зараз повинні запровадити дієвий механізм підтримки розвитку альтернативних джерел енергії задля збереження цілісності та надійності енергетичної системи. Саме зараз потрібно рішуче діяти, аби забезпечити подальший розвиток галузі».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини