Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Користувачам інтернету і ЗМІ погрожують кримінальною відповідальністю (ДОПОВНЕНО)

23 листопада 2018, 15:10
334
0
Реклама

20 листопада група депутатів зареєструвала законопроект №9306 щодо встановлення кримінальної відповідальності за наклеп у публічному просторі, в тому числі - в інтернеті. Нагадаємо, що кримінальна відповідальність за наклеп існувала в Україні до 2001 року.

Законопроект дає визначення наклепу, як умисного поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію.

За такі дії пропонується карати штрафами, виправними роботами або обмеженням волі до двох років. У випадку наклепу в творах, ЗМІ або в інтернеті планується встановити покарання до п'яти років обмеження волі. Максимальне покарання - до трьох років позбавлення волі на - пропонується за наклепницьке обвинувачення у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину.

Тобто, у випадку прийняття документу, наприклад, чиновник зможе оскаржити в суді пост на Facebook або коментар під ним, якщо вважатиме вони є наклепницькими.

21 листопада законопроект направлений на розгляд комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Цього ж дня коаліція «За вільний Інтернет» розкритикувала ініціативу депутатів, назвавши її черговим засобом тиску на журналістів і медіа. Вона вважає, що такі зміни можуть перешкоджати розкриттю корупції, владних зловживань та іншому вираженню критики в рамках суспільно значущих тем, на чому неодноразово наголошували Комітет ООН з прав людини, Рада Європи та ОБСЄ.

Для порівняння, у Франції нещодавно було прийнято закони щодо захисту від фальшивих новин. Сенат (верхня палата парламенту) двічі їх відхиляв, вказуючи, що суддя не зможе за час розгляду фахово визначити правдивість оскаржуваного повідомлення. Однак нижня палата парламенту Національна асамблея, користуючись правом прийняття остаточного рішення, схвалила їх. Це не дивно, оскільки в асамблеї партія президента Франції Емманюеля Макрона, який лобіював ці законопроекти, має абсолютну більшість. Прийняті закони дозволяють партіям або кандидатам звернутися до суду з вимогою припинити поширення «фальшивої інформації» протягом трьох місяців до виборів. Причому суддя повинен прийняти рішення протягом двох днів. Також медіарегулятор зможе закривати телеканали, які маніпулюватимуть виборцями.

ДОПОВНЕННЯ. 23 листопада прес-секретар Президента Святослав Цеголко заявив: «Фракція БПП не голосуватиме за цей законопроект. Петро Порошенко таку позицію підтримує».

Також раніше керівник фракції БПП Артур Герасимов повідомив, що законопроект №9306 не обговорювався з фракцією і є особистою ініціативою його авторів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини