Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відмов у реєстрації оцінки майна в єдиній базі може побільшати

30 листопада 2018, 08:05
421
0
Реклама

Постановою від 21.11.2018 №971 Кабмін вніс зміни до власної постанови від 21.08.2014 №358 «Деякі питання реалізації положень Податкового кодексу України щодо оцінки майна». Зміни приводять зазначену постанову у відповідність із положеннями ст. 172 Податкового кодексу (оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна).

Йдеться про питання роботи єдиної бази даних звітів про оцінку. Змінами регламентується моніторинг інформації із звіту про оцінку на предмет відсутності порушень під час його складання. Реєстрація звіту в єдиній базі здійснюватиметься лише за умови повноти, правильності та відповідності наданої інформації, відповідності оціночної вартості майна ринковим цінам. Останнє встановлюється за допомогою модуля визначення оціночної вартості, який є складовою єдиної бази.

Єдина база відмовлятиме у реєстрації звіту про оцінку в разі виявлення недоліків та порушень, невідповідності оціночної вартості за результатом моніторингу. В такому випадку, відповідно до ст. 13 Закону «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», звіт може бути поданий на рецензію.

Робота авторизованих електронних майданчиків, через які здійснюється реєстрація звітів в єдиній базі, викликає численні нарікання з моменту їх запуску. Вартість їх послуг складає на сьогодні 510 грн, при цьому сплачується як оцінювачем (у тому числі у випадку відмови у реєстрації звіту), так і нотаріусом. Очевидно, що сплата лягає на замовника оцінки.

Як ми писали раніше, державний уповноважений Антимонопольного комітету Агія Загребельська висловлювала надію, що АМКУ у жовтні завершить перевірку впровадження Фондом держмайна Єдиної бази звітів про оцінку. Офіційної відповіді Комітету наразі немає.

Ярослав Васюк: експерт з майнової оцінки з 1999 року, член Українського товариства оцінювачів: «Зауважу, що з 28.07.2018 (початок реєстрації звітів про оцінку через електронний майданчик) і до 21.11.2018 проведення реєстрації фактично не відповідало вимогам постанови №358.

Закон та національний стандарт №1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав», затверджений постановою КМУ від 10.09.2003 №1440 розглядають рецензування як єдиний спосіб виявлення недоліків та порушень, невідповідності оціночної вартості. Рецензування звіту про оцінку майна (акту оцінки майна) може виконувати оцінювач, який має не менш ніж дворічний досвід практичної діяльності з оцінки майна.

На практиці система моніторингу показала необ'єктивність підходів при виявленні недоліків та порушень при складанні звіту про оцінку, у тому числі при виявленні невідповідності оціночної вартості ринковим цінам.

При цьому єдина база даних звітів про оцінку за допомогою модуля електронного визначення оціночної вартості подекуди безпідставно відмовляє у реєстрації звітів, виконаних обґрунтовано та об'єктивно, пропускаючи при цьому вочевидь непрофесійну оцінку. Оціночна спільнота неодноразово звертала увагу Фонду держмайна на необ'єктивність моніторингу за принципом «середньої температури по палаті».

Вартість послуг з оцінки в сегменті ст. 172 ПК (квартири, житлові будинки, земельні ділянки) у регіонах коливається від 300-400 до 800-1000 грн. При цьому встановлена вартість реєстрації через майданчик наразі встановлена у розмірі 570 грн, що викликає подив і є просто непристойною при співставленні трудомісткості одного та іншого. Наведу приклад: підприємство, надавши послуг у даному сегменті у жовтні на 14250 грн із цієї суми, окрім податків, сплатило 6597 грн за реєстрацію звітів».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини