Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк вирішив, що робитиме для підтримання фінансової стабільності

4 грудня 2018, 16:04
226
0
Реклама

Нацбанк затвердив Стратегію макропруденційної* політики, в якій визначив порядок виявлення накопичення системних ризиків у фінансовому секторі і реагування у разі їх реалізації. ЇЇ кінцевою метою визначено забезпечення фінансової стабільності шляхом підвищення стійкості фінансової системи та недопущення накопичення системних ризиків.

На відміну від банківського нагляду, інструменти макропруденційної політики застосовуються до фінансової системи загалом або окремих груп її учасників.

«Оскільки фінансова стабільність залежить не тільки від банків, а й від небанківських фінансових установ, то для вчасного виявлення системних ризиків і реагування на них, Нацбанк координуватиме свої дії з іншими регуляторами фінансового сектору, зокрема через міжвідомчий орган - Раду з фінансової стабільності», - зауважив голова НБУ Яків Смолій.

З урахуванням рекомендацій Європейської ради з системних ризиків та особливостей української фінансової системи, документ визначає такі проміжні цілі:

- недопущення надмірного зростання кредитування та накопичення дефіциту ліквідності;

- обмеження концентрації ризиків та впливу викривлених стимулів;

- підвищення стійкості фінансової інфраструктури;

- зниження рівня доларизації в секторі.

У стратегії визначено кроки, за допомогою яких Нацбанк повинен буде досягати вказаних цілей, починаючи від виявлення системних ризиків, вибору, калібрування та активації макропруденційних інструментів, закінчуючи оцінюванням їхнього впливу на ситуацію та ухваленням рішення про продовження чи припинення їхнього застосування.

Документ також містить перелік інструментів, що вже використовуються чи ще будуть запроваджені. Для кожного з них наведено можливий ефект від застосування, а також типові системні ризики, для нейтралізації яких його використовують. Водночас цей перелік не є вичерпним.

* «Пруденційний» означає обережний, розсудливий, далекоглядний. Воно походить від латинського слова prudentia, яке перекладається як розсудливість.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини