Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розпочато рух до зниження «зелених» тарифів

22 грудня 2018, 11:57
403
0
Реклама

Верховна рада прийняла за основу законопроект №8449д, яким передбачене створення конкурентних засад для надання державної підтримки проектам відновлюваної енергетики та забезпечення балансу між розвитком галузі та ціновим навантаженням на кінцевого споживача.

Законопроект прийнятий в редакції профільного комітету і передбачає новий порядок надання державної підтримки об'єктів вітрової та сонячної електроенергетики. Вони набуватимуть право на державну підтримку на аукціонах з розподілу квоти такої підтримки. Участь в аукціонах буде обов'язковою не для всіх. Для СЕС - це об'єкти встановленої потужності більше 10 МВт, для ВЕС більше 20 МВт. У подальшому ця межа понижуватиметься до 3 МВт незалежно від виду джерела енергії.

Аукціони проводитимуться з 2020 року. «Зелений» тариф для діючих потужностей залишиться, але буде поступово знижуватись. Так, для СЕС він знизиться порівняно з існуючим на 25% і в подальшому щороку зменшуватиметься на 2,5%. Для ВЕС - 10% та 1,5% відповідно.

Існуюча система підтримки «зеленими» тарифами діятиме до 2030 року і розповсюджуватиметься на існуючих виробників електроенергії та компанії, які встигнуть до 31.12.2019 року побудувати та ввести в експлуатацію об'єкти, незалежно від виду та потужності.

На думку експертів, компроміс при прийнятті закону полягав у перенесенні термінів проведення аукціонів (з 1 липня 2019 на 1 січня 2020), що дасть змогу, наприклад, компанії ДТЕК реалізувати плани будівництва електростанцій на ВДЕ загальною потужністю у 740МВт і отримати більш високий тариф на електроенергію на наступне десятиліття.

***

Нагадаємо, що електронне видання ЮРИСТ&ЗАКОН, розміщене на платформі ЛІГА:ЗАКОН, містить матеріали, присвячені питанням альтернативної енергетики: міжнародного досвіду, проблеми та перспективи в Україні, інвестицій у галузь.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини