Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

10 книг 2018 за версією «Аспен інституту Київ»*

3 січня 2019, 08:04
1544
0
Реклама

1. Збірник «Тексти для роздумів». Вийшли перші два томи, наповнені матеріалами семінарів, проведених «Українським Аспен-клубом». Вони спрямовані на допомогу в розумінні окремих тем і феноменів життя людини і суспільства крізь призму цінностей.

2. Юваль Ной Харари «21 урок для 21 століття». Що означає підйом Дональда Трампа? Що можна зробити з епідемією фейковий новин? Чому ліберальна демократія переживає кризу? Чи повернеться Бог? Наближається нова світова війна?

3. Сандра Навіді «Суперхаби. Як фінансові еліти і їх мережі керують світом». Авторка застосовує науку про мережі, щоб доступно пояснити складні взаємозв'язки між людьми, від яких залежить фінансове майбутнє кожного з нас.

4. Ніл Фергюсон «Площі і вежі. Соціальні зв'язки від масонів до фейсбуку». Зміни, які відбулися в світі з приходом технологій, поставили на перше місце мережеве суспільство. Але історик Ніл Фергюсон переконує, що мережі - не новий феномен. Інтернет тільки прискорив їх створення і посилив їх роль.

5. Енн Епплбом «Червоний голод. Війна Сталіна проти України». Автор доводить, що штучний голод в радянській Україні і репресії проти української інтелігенції на початку 1930-х стали складовими єдиного наміру Сталіна і його оточення. Більшовицькі лідери добре пам'ятали, як майже втратили Україну в 1917-1920 роках. Коли ж з масовими виступами українських селян проти колективізації ця загроза виникла знову, комуністична влада вдалася до створення голоду, який забрав життя майже чотирьох мільйонів осіб.

6. Ден Аріаелі «Передбачувана ірраціональність». Автор спростовує уявлення про те, що ми ведемо себе виключно раціонально. Він досліджує щоденні ситуації і показує, як очікування, емоції, соціальні норми та інші невидимі і, здавалося б, нелогічні сили впливають на нашу здатність тверезо мислити.

7. Андре Рош «Перша стать». Історик Рош досліджував, як сформувалося сучасне сприйняття чоловіка у суспільстві. Він спирається на контекст французької історії, але українські читачі дізнаються багато про функціонування спільнот в будь-яких селах і містах.

8. Доннела Медоуз «Межі зростання». У другій половині ХХ ст. з'явилися свідоцтва вичерпності глобальних природних ресурсів і обмеженості асиміляційні можливостей планетарної екосистеми. Авторка пропонує задуматися замислитися над фізичними межами економічного зростання людства.

9. Семюель Грінгард «Інтернет речей». Уявіть світ, де завдяки спеціальним автоматизованим пристроям стежать за безпекою на дорозі і більше немає автокатастроф. Уявіть, що відтепер порятунком людей займаються дрони, а складні медичні операції проводяться дистанційно. Це не фантастика, а реальність, яку пропонує нам інтернет речей - тренд сучасності і перспектива найближчого майбутнього.

10. Марк Гетлейн «Аннабель Говард - Арт-візіонери». У цій книзі мова йде про 75 художників, творчістю яких характеризувалося мистецтво в XX столітті: від революційних ентузіастів ранніх років до показної впевненості останнього десятиліття.

***

Також рекомендуємо ознайомитися з ТОП-10 ініціатив, якими запам'ятався бізнесу 2018 рік, за версією Європейської бізнес-асоціації.

***

*«Аспен інститут Київ» - український громадський союз, який підтримує становлення ціннісно-орієнтованого лідерства, сприяє розвитку культури діалогу і створює можливості для обміну ідеями. Є членом міжнародної мережі, створеної Aspen Institute (Вашингтон, США). Аналогічні організації є в Чехії, Франції, Німеччини, Італії, Румунії, Іспанії, Індії, Японії та Мексиці. Головою наглядової ради «Аспен інституту Київ» і членом наглядової ради Aspen Institute є Наталія Яресько, екс-міністр фінансів України.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини