Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вартість обов’язкової оцінки майна може суттєво зрости

8 січня 2019, 16:31
699
0
Реклама

З 29 грудня всі електронні майданчики, що здійснюють послуги з розміщення, отримання, передавання інформації до єдиної бази оцінки майна, запровадили нові тарифи за власні послуги для суб'єктів оціночної діяльності (СОД).

Відтак старою (510 грн) залишається ціна за послуги щодо оцінки об'єктів вартістю до 29 999 грн включно. Для об'єктів вартістю до 300 тис. грн вона зросла до 1140 грн, понад цю суму - 1340 грн. При цьому для приватних нотаріусів вартість отримання інформації з єдиної бази даних звітів про оцінку суттєво знижена - відтепер вона становить 1 грн 20 коп.

Зміну тарифів аргументовано багаточисельними зверненнями щодо спрощення системи оплати і процесу оформлення продажу (обміну) нерухомості, а також необхідністю запобігання маніпулювань. Як ми писали раніше, Державна регуляторна служба вказала на порушення електронними майданчиками чинного законодавства, зокрема, щодо необхідності безоплатного отримання нотаріусами послуг авторизованих електронних майданчиків оцінки.

СОДи, з якими вдалось поспілкуватись ЛІГА:ЗАКОН, одностайно заявили, що підвищення тарифів призведе до зростання ціни за їх послуги. А зважаючи, що із суми за послуги майданчиків сплачується податок та банківські комісії, то таке зростання не буде пропорційним. За розрахунками, якщо на сьогодні мінімальна вартість оцінки об'єкта становить 1100-1200 грн, з яких «чистими» СОД отримує 300-400 грн, після зростання тарифів, без підняття ціни за виконану роботу, вартість оцінки може зрости до 2000-2100 грн.

Нагадаємо, що діяльність електронних майданчиків оцінки майна регламентується Наказом Фонду держмайна №658 «Про затвердження Порядку ведення єдиної бази даних звітів про оцінку». Діяльність цих майданчиків неодноразово викликала нарікання з боку користувачів, Антимонопольного комітету, уряду.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини