Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи допускається оренда ділянки, якщо її межі не визначені?

22 січня 2019, 08:42
638
0
Реклама

Суть справи: заявниця отримала право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення. Однак до того як межі ділянки були встановлені в натурі, місцева рада здала її в оренду.

Заявниця звернулась до суду для компенсації за незаконне використання її ділянки. Місцевий суд її вимоги задовільнив. Однак апеляційний суд відмовив у задоволенні позову. Він вказав, що оскільки межі ділянки не були встановлені, то позивачка не могла нею користуватись. Верховний суд України відмовився розглядати цю справу, вказавши, що позов був необґрунтований.

Європейський суд з прав людини, розглядаючи дану справу, встановив порушення ч. 1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (захист власності).

Так, на момент передачі ділянки в оренду заявниця не могла використовувати її через відсутність встановлених меж. Однак при цьому вона була власником ділянки, відомості про що внесені до реєстру. Тому мала виняткове право на володіння, що виключало втручання в нього інших осіб.

Відповідне рішення по справі «Віра Довженко проти України» (заява №26646/07) ЄСПЛ прийняв 15.01.2019.

***

Для отримання упереджувальної інформації про зміну майнових прав на земельні ділянки варто скористатись сервісом SMS-МАЯК ЗЕМЛЯ від ЛІГА:ЗАКОН. Він дасть можливість своєчасно отримувати повідомлення про будь-які реєстраційні дії щодо земельних ділянок.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини