Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Профільний комітет Верховної Ради формує власне бачення ринку землі

24 січня 2019, 12:46
302
0
Реклама

У Верховній Раді йде робота над новим законопроектом про продаж землі сільськогосподарського призначення. Для цього аграрним комітетом у грудні 2018 року було створено робочу групу. За словами заступника голови аграрного комітету народного депутата Олександра Бакуменка, проект закону може бути представлений для обговорення вже весною цього року.

Основні положення проекту будуть такими:

1. Заборона купівлі землі іноземцями та іноземними компаніями.

2. Поетапне запровадження ринку землі: до 2024 року право купувати землю надається лише фізичним особам - громадяни України та фермерським господарствам, після 2024 року - також й аграрним підприємствам.

3. Обмеження за розмірами купівлі земельних ділянок: до 2021 року купувати державну і комунальну землю для створення або розширення сімейного фермерського господарства громадянам України можна до 20 га - без статусу юридичної особи, до 200 га - із статусом. Особа може бути засновником або членом лише одного фермерського господарства.

Пізніше, фізична особа, яка не займалася сільським господарством, зможе придбати до 200 га землі. Якщо фізособа була фермером п'ять років, їй дозволять купити до 500 га, якщо десять років - 2 тис. га.

4. Компаніям дозволятиметься купувати землю за умови профільної сільськогосподарської діяльності - 75% їх доходів повинні надходити від продажу власної аграрної продукції.

5. Обмеження концентрації землі: в одних руках не більше 30% аграрних земель адміністративного району, 15% земель області, 0,5% земель України. За рішенням обласної ради, загальний розмір ділянок компаній на території області може бути зменшений. Моніторинг здійснюватиме Держгеокадастр.

6. Ціна на землю, окрім виставленої на земельні торги, буде формуватись на основі експертної оцінки. Ціна не зможе бути нижчою за нормативно-грошову оцінку. При продажі перевага надаватиметься електронним аукціонам, а продаж державних та комунальних земель - виключно через аукціони.

Нагадаємо, Верховна Рада продовжила заборону на відчуження сільськогосподарських земель до 1 січня 2020 року. На днях, Мінекономрозвитку запропонувало Президенту застосувати до цього закону вето.

***

Як ми писали раніше, запроваджено послугу, що дозволяє в електронній формі подати заяву про заборону вчинення реєстраційних дій у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

***

Нагадаємо, що для моніторингу відомостей щодо нерухомості у компанії ЛІГА:ЗАКОН є спеціальний сервіс SMS-МАЯК. За його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням у кабінеті користувача. Для отримання упереджувальної інформації про зміну майнових прав на земельні ділянки варто скористатись сервісом SMS-МАЯК ЗЕМЛЯ. З повним каталогом рішень від ЛІГА:ЗАКОН можна ознайомитись за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини