Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес-омбудсмен: кількість скарг від бізнесу знову зросла

11 лютого 2019, 14:13
588
0
Реклама

Як відзначають у Раді бізнес-омбудсмена (РБО), після трьох кварталів скорочення в останньому кварталі 2018 року кількість звернень підприємців знову зросла. Рада отримала 427 скарг, що на 39% більше, ніж у попередньому періоді.

У IV кварталі 2018 року РБО закрила 236 справ. Зокрема, Рада допомогла бізнесу припинити десятки випадків зловживань держорганів, сприяла закриттю безпідставних кримінальних справ, отриманню дозволів та ліцензій.

Не будучи виконавчим органом, РБО використовує юридичні аргументи і свій авторитет, аби переконати державні органи дотримуватися її рекомендацій. На кінець 2018 року рівень виконання рекомендацій держорганами склав 94%, рівень задоволеності скаржників також збільшився до 97%.

Три ключові тематики проблем бізнесу склали 82% скарг, це:

- податкові питання (62%). У IV кварталі Рада отримала 80 скарг на податкові перевірки - найбільший показник з початку його роботи. Незважаючи на те, що проблема блокування податкових накладних, здавалося б, вирішилася із перезапуском системи їх автоматичної реєстрації, у IV кварталі кількість скарг по них знову зросла;

- дії правоохоронних органів (14%). Підприємства подали на 30% більше скарг на дії Національної поліції у порівнянні з третім кварталом 2018 року і на 11% більше, у порівнянні з четвертим кварталом 2017 г. Кількість звернень, що стосуються прокуратури і Служби безпеки України, навпаки, зменшилася;

- дії державних регуляторів (6%). Рада отримала менше скарг з цього приводу, у результаті чого їх частка зменшилася на 2 п.п., до 6%.

У галузевому розрізі, оптовики та дистриб'ютори найчастіше скаржилися на податкові (72%) і митні питання (6%). Агрокомпанії більше були стурбовані діями державних регуляторів (12%), а будівельні компанії - діями органів місцевого самоврядування (12%). У 2018 року виробники стали предметом особливого інтересу правоохоронців (17%). Приватні підприємці відзначилися найбільшою часткою скарг на правоохоронців (18%) і активним ініціюванням змін до законодавства.

У IV кварталі держоргани виконали кілька рекомендацій, раніше представлених Радою. Закон «МаскиШоуСтоп-2» розширив механізми оскарження зловживань правоохоронців. Як раніше рекомендувала РБО, Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг затвердила фіксовані ставки для підключення до електропостачання в залежності від потужності, заявленої замовником. Державна архітектурно-будівельна інспекція також виконала рекомендацію Ради і запустила онлайн-інструменти, які містять усю інформацію про будівництво.

***

Більш детально про діяльність Ради бізнес-омбудсмена, її ролі у відстоюванні інтересів українських підприємств можна дізнатися з інтерв'ю бізнес-омбудсмена Альгірдаса Шемети для ЛІГА:ЗАКОН.

***

Нагадаємо, що розділ «Безпека бізнесу. Відповідальність» модуля «Алгоритми дій для бізнесу» інформаційно-правових систем ЛІГА: ЗАКОН містить практичні матеріали, пов'язані з проведенням перевірок наглядовими і контролюючими органами, наприклад «Загальний порядок проведення позапланових перевірок», «Проведення перевірок з пожежної безпеки» та ін.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини