Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нюанси ведення бізнесу за кордоном. Вчимося реально оцінювати можливості (частина 1)

Реклама

Останні п'ять років стали історичними у кардинальній зміні світових бізнес-процесів. У зв'язку зі скандальним розкриттям різних податкових схем з використанням так званих офшорних зон з метою ухилення від оподаткування в рідних бізнес гаванях, Організація економічного співробітництва та розвитку (скор. ОЕСР, англ. Organisation for Economic Cooperation and Development, OECD) розробила всім відомі основні правила BEPS, було прийнято Багатосторонню конвенцію із імплементації пов'язаних з податковими угодами заходами для запобігання BEPS, або коротко MLI BEPS.

Дані абревіатури в останні кілька років постійно згадуються у багатьох аналітичних статтях, виступах міжнародних юристів, аудиторів і адвокатів. Причини такої популярності або по-сучасному - хайповості, зрозумілі. У зв'язку з імплементацією правил BEPS країнами - членами ОЕСР, кардинально змінилися правила ведення бізнесу вже на транснаціональному рівні, зникло саме поняття «банківська таємниця» та боротьба з офшорними гаванями вийшла на фінішну пряму.

Останній бастіон - BVI юрисдикція впала під натиском ЄС, було прийнято Закон про економічну присутність на території BVI. Незважаючи на те, що на сьогодні досі немає офіційних роз'яснень офіційних державних органів BVI щодо рекомендацій по виконанню приписів цього Закону, оскільки ніхто не розуміє як його фізично можна виконати для сотень тисяч зареєстрованих абонентських скриньок (компаній), бізнес активно став розробляти альтернативні варіанти виходу з даної ситуації. Дані зміни не могли обійти й український бізнес, який з 2014 року намагається переорієнтуватися з Російської Федерації на ринки ЄС, Азії, США, навіть не дивлячись на вельми драконівські умови ведення бізнесу.

На жаль, дуже багато українських бізнесменів, які звикли вести зрозумілий бізнес за зрозумілими правилами з країнами СНД, виявилися не готові прийняти та, найголовніше, виконувати жорсткі вимоги та приписи, які на сьогодні висуваються у західних країнах як банківським сектором, так і місцевими реєстраційними органами.

Основні проблеми починаються вже на початковому рівні, безпосередньо на старті, коли доводиться заповнювати різні так звані опитувальники. І вже на стадії відкриття юридичної особи український бізнес повинен знати: для чого відкривається дана юридична особа, під які операції, які плануються доходи, звідки, в які приблизно строки і як надалі компанія планує працювати. Уже на цій стадії багато клієнтів юридичних радників з серйозними намірами починають утруднятися з відповідями або зовсім впадають у ступор. Але навіть після проходження найпростішої стадії - реєстрацію компанії, легше не стає. Тому що наступний крок теж вельми банальний - відкриття банківського рахунку виявляється ще складніше.

До вже озвучених опитувальників додаються додаткові (в залежності від валюти банківського рахунку) в рамках розкриття KYC/AML, або «знай, хто твій клієнт». Його суть зводиться до необхідності надання потенційним клієнтам фінансової організації пакета документів, що містять регламентовану інформацію щодо його особистості. Фактично, виникає пряма необхідність розкриття кінцевих бенефіціарів, їх доходів, активів, інших бізнесів по всьому світу, причетність до публічних посадових осіб/PEP.

Вже на стадії розгляду даних анкет та опитувальників значно збільшуються шанси просто не відкрити рахунок практично в будь-якому поважному банку, якщо не зможете адекватно, зрозуміло і документально підтвердити легально будь-яку надану інформацію. Це стосується і джерел походження доходів на території України, що дуже сильно звужує можливості багатьох українських бізнесменів з часто досить сумнівними джерелами походження своїх капіталів.

З огляду на вищезгадане, на сьогодні необхідно дуже серйозно підходити до аналізу всіх своїх можливостей, ризиків відкриття як компаній на території ЄС, включаючи таку популярну юрисдикцію як Кіпр чи будь-яку іншу острівну юрисдикцію зі сприятливою податковою базою. Звідси, якщо всі ризики зважені, готові до будь-яких перевірок та питань, слід визначитися з тими, хто в цьому допоможе.

Нюанси ведення бізнесу за кордоном. Вчимося реально оцінювати можливості (частина 2)

***

Нагадаємо, перевірити репутацію своїх бізнес-партнерів можна за допомогою онлайн-сервісу CONTR AGENT. Отримати тестовий доступ до СONTR AGENT ви можете за посиланням

Крім того, до 20.03.2019 (включно) при одночасній купівлі сервісів CONTR AGENT і VERDICTUM (інноваційна система аналізу судової практики) діє знижка 30%.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини